ΚΟΣΜΟΣ

Μια ξεχωριστή... υπόγεια περιήγηση στο Λονδίνο

Μια ξεχωριστή... υπόγεια περιήγηση στο Λονδίνο
REUTERS/Hannah McKay

Ένα κομμάτι ιστορίας θα "αναβιώσει" σύντομα κάτω από τους πολύβουους δρόμους του Λονδίνου. Ο λόγος για μια υπόγεια σιδηροδρομική γραμμή, στην οποία κάποτε πηγαινοέρχονταν τρένα 22 ώρες την ημέρα, μεταφέροντας γράμματα και δέματα από και προς τα γραφεία που βρίσκονται στην ανατολική και δυτική πλευρά της αγγλικής πρωτεύουσας.

Η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή, κατασκευάστηκε το 1915, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί το 2003. Όμως τώρα είναι έτοιμη να ανοίξει ξανά, αυτή τη φορά όχι για την αλληλογραφία, αλλά για το κοινό, καθώς θα λειτουργήσει ως αξιοθέατο του νέου Ταχυδρομικού Μουσείου του Λονδίνου.

«Η κατασκευή της συγκεκριμένης γραμμής είχε κριθεί επιβεβλημένη τότε, καθώς η αλληλογραφία καθυστερούσε να φτάσει στον προορισμό της εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης που υπήρχε στους δρόμους του Λονδίνου», εξήγησε στο Reuters, ο Άντριαν Στιλ, διευθυντής του Ταχυδρομικού Μουσείου. Πλέον οι επισκέπτες, θα μπορούν να απολαύσουν μια διαδρομή με το τρένο, στη γραμμή που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τη μεταφορά της αλληλογραφίας.

Για να λειτουργήσει αρχικά η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή κατασκευάστηκαν τούνελ, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο και κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, αφού χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες πολεμοφοδίων κατά τη διάρκεια του Πρώτου, ενώ αξιοποιήθηκαν για την ασφαλή μεταφορά της αλληλογραφίας κατά τη διάρκεια του Δεύτερου.

london 2

(REUTERS/Hannah McKay)

london 3

(REUTERS/Hannah McKay)

Αξιοσημείωτο είναι πως στα συγκεκριμένα τούνελ δεν υπάρχουν τρωκτικά, σε αντίθεση με τις σήραγγες από τις οποίες διέρχονται άλλα τρένα που εξυπηρετούν στις μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών του Λονδίνου.

«Δεν υπάρχουν τρωκτικά και αυτό είναι ασυνήθιστο κάτω από το Λονδίνο», δήλωσε ο Στιλ και εξηγεί πως αυτό συμβαίνει «επειδή δεν υπήρχαν άνθρωποι στα τρένα, συνεπώς δεν υπήρχε φαγητό για τους αρουραίους και τα ποντίκια».

Ο ίδιος τόνισε πως το πιο δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος της επαναλειτουργίας της συγκεκριμένης σιδηροδρομικής γραμμής, ήταν το γεγονός ότι τα τούνελ ήταν πολύ στενά για να χωρέσουν τους μελλοντικούς επισκέπτες, καθώς εξ αρχής δεν προορίζονταν για... ανθρώπινη παρουσία. Όμως, τελικά οι άνθρωποι που εργάστηκαν σε αυτό το έργο βρήκαν τη λύση κι έτσι πλέον είναι δυνατή η παρουσία ανθρώπων στα τούνελ, με απόλυτη ασφάλεια.

Μετά τα εγκαίνια του Ταχυδρομικού Μουσείου, που αναμένεται να γίνουν στις 4 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες θα επιβιβάζονται σε τρένα και θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν έναν ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο.

london 4

(REUTERS/Hannah McKay)

london 6

(REUTERS/Hannah McKay)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ