ΚΟΣΜΟΣ

Μολυσμένα αυγά στην Ευρώπη: Η παρουσία του εντομοκτόνου ήταν γνωστή από το 2016

Μολυσμένα αυγά στην Ευρώπη: Η παρουσία του εντομοκτόνου ήταν γνωστή από το 2016
REUTERS/Francois Lenoir

Η παρουσία του fipronil, του εντομοκτόνου που βρίσκεται στο κέντρο του διατροφικού σκανδάλου των εκατομμυρίων μολυσμένων αυγών στην Ευρώπη, είχε διαπιστωθεί  στην Ολλανδία από τον Νοέμβριο 2016, δήλωσε ο βέλγος υπουργός Γεωργίας Ντένις Ντικάρμ, αλλά δεν ανακοινώθηκε. 

Οι εξαγωγείς το ήξεραν αλλά δεν το ανακοίνωσαν

«Οταν μία χώρα σαν την Ολλανδία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυγών στον κόσμο, δεν μεταδίδει αυτού του είδους την πληροφορία, αυτό είναι πρόβλημα», δήλωσε ο βέλγος υπουργός Γεωργίας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των βέλγων βουλευτών στις Βρυξέλλες, κατά την οποία παρουσίαζε την έκθεση της Βελγικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας (Afsca) για το κύκλωμα των μολυσμένων αυγών.

2017 08 07T173349Z 715579492 RC1E4F264AD0 RTRMADP 3 EUROPE EGGS

REUTERS/Francois Lenoir

Εγκληματική ενέργεια χαρακτήρισε και ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας το τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά .

Αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, η μία μετά την άλλη, αποσύρουν άρον-άρον τα μολυσμένα αυγά από τη Γερμανία και είναι αμφίβολο αν μπορεί κάποιος να βρει το εν λόγω προϊόν στα ράφια πλέον.

Ο υπουργός Γεωργίας εμφανίστηκε σίγουρος πως όλα τα προϊόντα του είδους έχουν εξαφανιστεί από την αγορά.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Σουηδία έχουν επίσης πληγεί από την κρίση του fipronil.

2017 08 07T173157Z 1240225443 RC1E81EF2BA0 RTRMADP 3 EUROPE EGGS

REUTERS/Francois Lenoir

Στην Ολλανδία περίπου 180 ορνιθοτροφεία έκλεισαν προσωρινά και μερικά προχώρησαν σε θανάτωση των πουλερικών τους. Στο Βέλγιο, 51 μονάδες που πιθανολογείται ότι έχουν μολυνθεί παραμένουν και σήμερα εκτός λειτουργίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το fipronil στα μετρίως τοξικά και επισημαίνει πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του μπορεί να οδηγήσει σε οργανική βλάβη.

Οι Αρχές της Ολλανδίας και του Βελγίου έχουν εντοπίσει την πηγή του εντομοκτόνου σε έναν προμηθευτή προϊόντων καθαρισμού στην Ολλανδία.

Διευρύνονται οι έλεγχοι και σε άλλα προϊόντα

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους στο κρέας των πουλερικών που προέρχεται από τις μονάδες παραγωγής, που έπληξε η υπόθεση των μολυσμένων αυγών, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παρουσία του εντομοκτόνου fipronil.

«Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούμε ελέγχους στο κρέας των πουλερικών στις μονάδες εκτροφής τα αυγά των οποίων βρέθηκαν μολυσμένα για να διαπιστωθεί εάν το κρέας είναι επίσης μολυσμένο», δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ο Τίτε Μάστενμπρεκ, εκπρόσωπος του ολλανδικού οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των τροφίμων NVWA.

2017 08 07T173211Z 455861926 RC134C33DF00 RTRMADP 3 EUROPE EGGS

REUTERS/Francois Lenoir

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε μονάδες που παράγουν αυγά αλλά και κρέας και οι οποίες ανέρχονται σε μερικές δεκάδες, σύμφωνα με τον NVWA και τον Ολλανδικό Γεωργικό Οργανισμό (LTO). Εάν τα τεστ βγουν αρνητικά, οι παραγωγοί αυτοί, των οποίων η παραγωγή αυγών έχει απαγορευθεί εξαιτίας της παρουσίας του fipronil, θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή κρέατος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του NVWA.

2017 08 07T173347Z 1544162502 RC1365CFE590 RTRMADP 3 EUROPE EGGS

REUTERS/Francois Lenoir

Σύμφωνα με τον LTO, η πιθανότητα εντοπισμού της τοξικής ουσίας στο κρέας είναι πολύ μικρή διότι οι συνθήκες εκτροφής των πουλερικών για την παραγωγή κρέατος είναι διαφορετικές από εκείνες των πουλερικών που εκτρέφονται για τα αυγά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ