ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Δύο διαδηλωτές νεκροί από πυρά της αστυνομίας (pics)

Κένυα: Δύο διαδηλωτές νεκροί από πυρά της αστυνομίας (pics)
REUTERS/Goran Tomasevic

Άνδρες της κενυατικής αστυνομίας σκότωσαν δύο διαδηλωτές στην παραγκούπολη Μαδάρε του Ναϊρόμπι την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν αφού η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για νοθεία στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Τρίτη.

«Ανήκαν σε μια ομάδα που διαδήλωνε στον τομέα αυτό και αστυνομικοί στάλθηκαν επιτόπου για να αποκατασταθεί η τάξη. Μας αναφέρθηκε ότι πολλοί από αυτούς ήταν κλέφτες που επωφελούνταν από την κατάσταση (...) Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν», ανέφερε ένας αξιωματικός της αστυνομίας στο Γαλλικό πρακτορείο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

2017 08 09T154325Z 1123832383 RC1E3C255B90 RTRMADP 3 KENYA ELECTION

REUTERS/Goran Tomasevic

Ένας δεύτερος αξιωματικός, ο οποίος επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε την πληροφορία. «Είχαμε άλλο ένα θύμα στο Μαδάρε, αφού ένα πρόσωπο σκοτώθηκε λίγο νωρίτερα. Πλέον δύο (άνθρωποι) σκοτώθηκαν σε αυτή τη σύγκρουση το απόγευμα», είπε.

2017 08 09T154237Z 1437256320 RC137D62B180 RTRMADP 3 KENYA ELECTION

REUTERS/Baz Ratner

Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ναϊρόμπι, ο Τζέιπεθ Κούμε, επιβεβαίωσε τους δύο θανάτους, δίνοντας όμως μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων: «οι δύο άνθρωποι αυτοί αποπειράθηκαν να επιτεθούν εναντίον των αστυνομικών μας με μασέτες και τότε οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ», είπε.

Φωτοειδησεογράφος του AFP είδε το πτώμα του ενός από τα δύο θύματα, με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες επιτόπου επιβεβαίωσαν ότι ο νεαρός έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας.

Όταν ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας έφθασε στο σημείο για να περισυλλέξει τη σορό του άνδρα υπήρξαν εκδηλώσεις οργής από το πλήθος. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και ένας αξιωματικός πυροβόλησε στον αέρα με το πιστόλι του για να απωθήσει τους συγκεντρωμένος, ανέφερε ο φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια γυναίκα, η οποία σύμφωνα με κάποιους από τους ανθρώπους στο σημείο είναι η μητέρα του θύματος, προσπάθησε μάταια να εμποδίσει τους αστυνομικούς να πάρουν το πτώμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ