ΚΟΣΜΟΣ

Δίχως έλεος πετούν τους μετανάστες στη φουρτουνιασμένη θάλασσα - Νέο περιστατικό στην Υεμένη

Δίχως έλεος πετούν τους μετανάστες στη φουρτουνιασμένη θάλασσα - Νέο περιστατικό στην Υεμένη
Φωτογραφία Αρχείου/ Alkis Konstantinidis/Reuters

Περίπου 180 νεαροί αιθίοπες και σομαλοί μετανάστες εξαναγκάσθηκαν από διακινητές να πέσουν στην τρικυμιώδη θάλασσα στα ανοιχτά της Υεμένης και 55 απ' αυτούς πιστεύεται ότι πνίγηκαν, ανακοίνωσε ο οργανισμός του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο επεισόδιο που σημειώνεται μέσα σε λίγες ημέρες στα ανοικτά της επαρχίας Σάμπουα της νότιας Υεμένης όπου 50 έφηβοι αφρικανοί μετανάστες αφέθηκαν «επίτηδες να πνιγούν» χθες Τετάρτη από έναν διακινητή ο οποίος υποχρέωσε 120 επιβάτες να εγκαταλείψουν το σκάφος του, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Χθες Τετάρτη τα στελέχη του ΔΟΜ ανακάλυψαν τα πτώματα 29 μεταναστών από την Αφρική θαμμένα στην ακτή στην επαρχία Σάμπουα της Υεμένης, στον Κόλπο του Άντεν, ενώ άλλοι 22 επέζησαν από το συμβάν.

«Ήταν σε κατάσταση σοκ, εξαντλημένοι», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Λοράν ντε Μπεκ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Υεμένη, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

«Οι επιζήσαντες είπαν σε συναδέλφους μας στην ακτή ότι οι διακινητές επέστρεψαν στην Σομαλία για να επιβιβάσουν και άλλους μετανάστες με προορισμό την Υεμένη», πρόσθεσε.

Οι διακινητές αναγκάζουν μετανάστες να πηδούν στην θάλασσα για να αποφύγουν τις αρχές, είτε να βρεθούν αντιμέτωποι με ένοπλες οργανώσεις στις ακτές της εμπόλεμης χώρας.

«Αυτοί (οι διακινητές) συνεχίζουν απλά την δουλειά τους σκοτώνοντας ανθρώπους», πρόσθεσε ο ντε Μπεκ.

Η εκπρόσωπος του ΔΟΜ Ολίβια Χίντον δήλωσε στο Ρόιτερς ότι αντίκρισε πέντε πτώματα έπειτα από το σημερινό συμβάν. «Πενήντα εξακολουθούν να αγνοούνται από το επεισόδιο αυτό, έτσι θεωρούμε πως οι νεκροί είναι 55» τόνισε.

Από την αρχή του χρόνου, 55.000 μετανάστες έχουν ήδη πραγματοποιήσει το επικίνδυνο ταξίδι από το Κέρας της Αφρικής προς την Υεμένη, ανέφερε ο ΔΟΜ. Η πλειοψηφία αυτών των μετανάστων είναι νεαροί άνδρες, ηλικών μεταξύ 12 και 25 ετών από την Αιθιοπία.

«Οι διακινητές θα συνεχίσουν να φέρνουν μετανάστες. Ο πόλεμος στην Υεμένη δεν τους σταματά», συμπλήρωσε ο ντε Μπεκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ