ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η κρίση των οπιοειδών

Τραμπ: Εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η κρίση των οπιοειδών
REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σε δηλώσεις του έξω από τον Λευκό Οίκο ως «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» την κρίση που δημιουργεί η επεκτεινόμενη χρήση οπιοειδών στη χώρα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του καταρτίζει ένα σχέδιο για την επίσημη ανακήρυξή της ως τέτοια και την αντιμετώπισή της.

«Η κρίση των οπιοειδών είναι μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δηλώνω επίσημα αυτή τη στιγμή ότι είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας:

Θα το προετοιμάσουμε (σ.σ. ένα επίσημο έγγραφο για την κρίση αυτή) και θα την ανακηρύξουμε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που δεν είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ πριν σε τέτοιο βαθμό.

Η χρήση οπιοειδών υπολογίζεται ότι στοιχίζει τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους την ημέρα στις ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), στη χρήση οπιοειδών οφείλονταν πάνω από 33.000 θάνατοι στις ΗΠΑ το 2015, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα ολοκληρωμένα στοιχεία, και κατά εκτιμήσεις η τάση ανόδου των θανάτων που καταγραφόταν τότε συνεχίστηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ