ΚΟΣΜΟΣ

Παγωτό που δεν... λιώνει στη ζέστη

Παγωτό που δεν... λιώνει στη ζέστη
Instagram/Kanazawaice

Μια μέθοδο που καταφέρνει να σταματήσει την ταχεία τήξη του παγωτού, ακόμη και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κατάφεραν να αναπτύξουν Ιάπωνες επιστήμονεςαπό το πανεπιστήμιο Καναζάβα.

Οι επιστημονες διαπίστωσαν ότι ένα εκχύλισμα φράουλας καθυστερεί αρκετά το λιώσιμο του παγωτού, και άρα διατηρεί τη στέρεη μορφή του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως ακόμα και εάν βάλουμε πάνω από το παγωτό θερμό αέρα από πιστολάκι, αυτό θα διατηρηθεί παγωμένο.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες στο Ιαπωνικό Biotherapy Development Research Centre της πόλης Kanazawa χρησιμοποίησαν ένα εκχύλισμα πολυφαινόλης από φράουλα για να φτιάξουν γρανίτες που δεν λιώνουν.

«Το υγρό πολυφαινόλης έχει ιδιότητες που κάνουν δύσκολο τον διαχωρισμό νερού και λαδιού» ανέφερε ο Tomihisa Ota, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kanazawa.

Όπως διαπιστώθηκε, αν χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο εκχύλισμα για την παρασκευή παγωτού, τότε αυτή η... λιχουδιά μπορεί να διατηρήσει το αρχικό της σχήμα και να είναι παγωμένη ακόμα εάν εκτεθεί σε ζέστη 28 βαθμών Κελσίου.

«Η γρανίτα που εμπεριέχει αυτό το συστατικό είναι ικανή να διατηρήσει το αρχικό της σχήμα για μεγαλύτερη διάρκεια από το συνηθισμένο καθώς επίσης θα είναι πολύ δύσκολο να λιώσει», πρόσθεσε ο Tomihisa Ota.

https://www.instagram.com/p/p

Κίνητρο στους επιστήμονες για την συγκεκριμένη έρευνα έδωσε ένας ζαχαροπλάστης στην πόλη Kanazawa, καθώς ήταν ο πρώτος που τόλμησε να χρησιμοποιήσει φράουλες που είχαν περίεργο σχήμα, γεγονός που απέτρεπε τους Ιάπωνες από το να τις αγοράσουν, για την παρασκευή των γλυκών του.

https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p

Τα παγωτά αυτά μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμα προς πώληση μόνο στην Ιαπωνία. Πρώτα έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη Kanazawa, όπου και ανακαλύφθηκαν, τον Απρίλιο, ενώ ήδη πωλούνται σε Οσάκα και Τόκυο.

https://www.instagram.com/p/p

Ένας δημοσιογράφος από την εφημερίδα Asahi Shimbun δοκίμασε το προϊόν σε ζέστη 28 βαθμών κελσίου στην πόλη Kanazawa. Αυτό που είδε τον εξέπληξε... καθώς το παγωτό διατηρούσε ακόμη το αρχικό σχήμα του μετά από πέντε λεπτά παραμονής του σε αυτή την θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τον Takeshi Toyoda, πρόεδρο του Biotherapy Development Research Center, το παγωτό παραμένει σχεδόν ίδιο ακόμα και μετά την έκθεσή του σε ζεστό αέρα από πιστολάκι.

Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία για την εμπορική επιτυχία που θα έχουν αυτά τα παγωτά, γνωστότερα και ως Kanazawa Ice, όταν κυκλοφορήσουν εκτός Ιαπωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ