ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε 3 διακινητές για ναυάγιο στο Αιγαίο

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε 3 διακινητές για ναυάγιο στο Αιγαίο
REUTERS

Τρεις Σύροι διακινητές καταδικάσθηκαν από γερμανικό δικαστήριο σε ποινές έως τεσσάρων ετών φυλάκιση επειδή συμμετείχαν το 2015 στην οργάνωση ενός διάπλου στο Αιγαίο που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους.

Ο κύριος κατηγορούμενος, ηλικίας 27 ετών, καταδικάσθηκε σε τέσσερα χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή για διακίνηση μεταναστών και ο σκίπερ του, ηλικίας 24 ετών, σε φυλάκιση δυόμιση ετών για λαθραία διακίνηση μεταναστών που προκάλεσε θανάτους.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, ηλικίας 34 ετών, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή. Δρούσε από το Βερολίνο και ήταν ο ταμίας της ομάδας.

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο 2015, οι τρεις Σύροι είχαν συμμετάσχει στην οργάνωση έξι ταξιδιών με φουσκωτές λέμβους από τη Σμύρνη μέχρι τη Λέσβο.

Ένα από τα δρομολόγια αυτά, τον Σεπτέμβριο 2015, εξελίχθηκε σε τραγωδία: το πλεούμενο, που μετέφερε τουλάχιστον 46 ανθρώπους, είχε συγκρουστεί μ' ένα φορτηγό με αποτέλεσμα να πνιγούν 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά.

«Ήταν ένα δυστύχημα που μπορούσε να προβλεφθεί και να αποφευχθεί», υπογράμμισε ο δικαστής.

Οι τρεις άνδρες που κατάγονται από το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, δικάζονταν από τα τέλη Ιουνίου από το δικαστήριο του Τράουνσταϊν στη Βαυαρία (νοτιοδυτική Γερμανία) επειδή ο ένας απ' αυτούς ζούσε σε μια γειτονική πόλη όταν συνελήφθη το 2016.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει πολύ βαρύτερες ποινές, από φυλάκιση τεσσεράμισι ετών μέχρι κάθειρξη 12 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ