ΚΟΣΜΟΣ

Εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον ο Τραμπ - Επιμένει και η Βόρεια Κορέα στις απειλές για πυρηνικό πόλεμο

Εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον ο Τραμπ - Επιμένει και η Βόρεια Κορέα στις απειλές για πυρηνικό πόλεμο
REUTERS/Jonathan Ernst

Συνεχείς και επικίνδυνες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Αυτό το τεταμένο κλίμα έρχεται να δυναμιτίσει η είδηση πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα διακόψει τις διακοπές του και θα επιστρέψει για λίγο στην Ουάσινγκτον, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκεται σε διακοπές στο Μπέντμινστερ, στο Νιου Τζέρσεϊ θα αναχωρήσει τη Δευτέρα με προορισμό την οικία του στο Μανχάταν όπου έχει σειρά από προγραμματισμένα ραντεβού. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχουν δημοσιοποιηθεί οι λόγοι αυτών των αλλαγών.

Σε εξέλιξη οι μυστικές επαφές

Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διεξάγει ανεπισήμως προσπάθειες για να υπάρξει διάλογος με τη Βόρεια Κορέα εδώ και αρκετούς μήνες, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, μία ημέρα αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο τον τόνο έναντι της Πιονγκγιάνγκ κι ενώ η κατάσταση στην Ασία παραμένει τεταμένη.

Στις επαφές συμμετέχουν ο Τζόζεφ Γιουν, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ για την πολιτική έναντι της Βόρειας Κορέας, και ο Πακ Σονγκ Ιλ, ένας ανώτερος βορειοκορεάτης διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη, μετέδωσε το AP, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους και άλλες πηγές ενήμερες για την διαδικασία.

Η διπλωματική αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει την πληροφορία.

Η Βόρεια Κορέα απάντησε ξανά στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε μια νέα απειλή προς τη Βόρεια Κορέα λέγοντας ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα», ενώ η Πιονγκγιάνγκ τον κατηγόρησε ότι οδηγεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Ο Τραμπ ανέβασε τους τόνους στον πόλεμο λέξεων στο Twitter λίγη ώρα αφού το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε δήλωση στην οποία τον κατηγόρησε για την κλιμάκωση της έντασης.

«Ο Τραμπ οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, βγάζοντας κραυγές όπως 'οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έναν πόλεμο εναντίον της DPRK'» (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας), μετέδωσε το KCNA.

Ο Τραμπ, ο οποίος κάνει διακοπές εργασίας σε μια ιδιοκτησία του, ένα θέρετρο για γκολφ στο Μπέντμινστερ του Νιού Τζέρσεϊ, περιέγραψε με έντονους όρους την αμερικανική στρατιωτική ετοιμότητα.

«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο», έγραψε στο Twitter. «Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ουν θα βρει κάποιον άλλον δρόμο!»

Συνεχίζοντας τη φραστική πλειοδοσία των τελευταίων ημερών, ο αμερικανός πρόεδρος διατήρησε την πίεση επί της Βόρειας Κορέας μια ημέρα αφού είπε ότι η προηγούμενη απειλή του να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, αν αυτή εξαπολύσει επίθεση, μπορεί να μην ήταν αρκετά σκληρή.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις μετρίασε αργότερα χθες Πέμπτη τις σκληρές δηλώσεις του Τραμπ λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προτιμούν μια διπλωματική προσέγγιση της βορειοκορεατικής απειλής. Ένας πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός», δήλωσε. Ερωτηθείς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει κάποια εχθρική ενέργεια, απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ