ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών ζητά η Πορτογαλία

Ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών ζητά η Πορτογαλία
REUTERS/Rafael Marchante

Πάνω από 3.000 πυροσβέστες παλεύουν αυτή την ώρα να σβήσουν τις δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Πορτογαλία, με την κυβέρνηση να κάνει έκκληση για βοήθεια στην Ευρώπη για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που λόγω επερχόμενων υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων αναμένεται να εξαπλωθούν.

Ειδικότερα, η μεγάλη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην χώρα, φέρνουν στην μνήμη την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην χώρα στην αρχή του καλοκαιριού και οι οποίες άφησαν πίσω του 64 νεκρούς.

Η υπουργός εσωτερικών, Constanca Urbana de Sousa, ανέφερε πως η χώρα απέστειλε αίτημα βοήθειας στην Ευρώπη την περασμένη Κυριακή λόγω των ανησυχιών ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι υψηλοί άνεμοι που αναμένονται τις επόμενες ημέρες θα αυξήσουν τον αριθμό των πυρκαγιών.

Το συγκεκριμένο αίτημα αφορά την ανάγκη της χώρας για κατασβεστικά μέσα και για πυροσβέστες ενώ, αποτελεί μέρος ευρωπαϊκού μηχανισμού για συνεργασία στην καταπολέμηση πυρκαγιών.

Πορτογαλία: Drone καταγράφει την ολοκληρωτική καταστροφή από την φωτιά (vid)

Οι Αρχές αναφέρουν πως 268 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την Κυριακή, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει εκδηλωθεί μέσα σε μία ημέρα γι' αυτόν τον χρόνο, με 6,500 πυροσβέστες να επιχειρούν για την κατάσβεσή τους.

Η κεντρική περιοχή της Coimbra, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσει της φωτιές, όπως επίσης έκαναν και τέσσερις μικρότερες κοινότητες της περιοχής.

Οι τωρινές πυρκαγιές ευτυχώς δεν είχαν τα τραγικά αποτελέσματα εκείνων του Ιουνίου καθώς οι Αρχές έκαναν μεγάλες προσπάθειες ώστε να εκκενώσουν τα χωριά και να κλείσουν τους δρόμους των περιοχών που επηρεάζονται από αυτές.

Ωστόσο, η χώρα είναι ακόμα αντιμέτωπη με το φόβο πυρκαγιών που μπορεί να ξεσπάσουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται πως 140.000 εκτάρια δάσους έχουν παραδοθεί στις φλόγες αυτό το καλοκαίρι στην χώρα, αριθμός 3 φορές υψηλότερος του μέσου όρου των προηγούμενων 10 ετών, σύμφωνα με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ