ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Στη φυλακή οι ηγέτες του «κινήματος της ομπρέλας»

Χονγκ Κονγκ: Στη φυλακή οι ηγέτες του «κινήματος της ομπρέλας»
EPA/ALEX HOFFORD

Ποινή φυλάκισης επέβαλε το εφετείο στον Τζόσουα Γουόνγκ και άλλους δύο ηγέτες του «κινήματος της ομπρέλας», που το 2014 πρωτοστάτησε στις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, που σημειώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ.

Ο 20χρονος Γουόνγκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ μηνών, ενώ οι Νέιθαν Λο και Άλεξ Τσόου θα μείνουν στη φυλακή για οκτώ και επτά μήνες αντίστοιχα.

Αρχικά και στους τρεις είχε επιβληθεί η ποινή της κοινωνικής εργασίας, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ άσκησε έφεση, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη ποινή δεν ήταν αρκετά αποτρεπτικός παράγοντας.

«Πολύ σκληρή» χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο δικηγόρων των δύο εκ των τριών νεαρών, που το 2014 συνέβαλαν στο να βγουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, διαδηλώνοντας υπέρ της δημοκρατίας.

2017 08 17T070439Z 1342235334 RC1F4509FF60 RTRMADP 3 HONGKONG POLITICS


Πηγή: REUTERS/Tyrone Siu

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γουόνγκ μόλις ανακοινώθηκε η ποινή του και με αναρτήσεις του στο twitter σημείωσε: «Μόλις με καταδίκασαν σε φυλάκιση έξι μηνών, τον Νέιθαν σε οκτώ και τον Άλεξ σε έξι. Μπορούν να “φιμώσουν” τις διαδηλώσεις, μπορούν να μας απομακρύνουν από το νομοθετικό σώμα, μπορούν να “κλειδώσουν” τα κορμιά μας, όμως δεν μπορούν να φυλακίσουν το μυαλό μας. Τα λέμε σύντομα».

Για πολιτική δίωξη έκανε λόγο η Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια του οργανισμού Human Rights Watch στην Κίνα, μόλις έγινε γνωστή η ετυμηγορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ