ΚΟΣΜΟΣ

Βαρκελώνη: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Βαρκελώνη: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση
EPA/ANGELO CARCONI

Το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του πρακτορείου Αmaq (επίσημος μηχανισμός προπαγάνδας του ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη. 

 

«Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

amaq

Λίγο πριν τις εφτά το απόγευμα της Πέμπτης ένα βανάκι έπεσε πάνω στο πλήθος σε πεζόδρομο σε κεντρική πλατεία της πόλης. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 και να τραυματιστούν 80 εκ των οποίων οι 15 πολύ σοβαρά. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μία βελγίδα.

Η καταλανική αστυνομία έχει προβεί σε δύο συλλήψεις. Ο ένας είναι ο Driss Oukabir στου οποίου το όνομα είχε ενοικιαστεί το βαν. Τα στοιχεία του άλλου ατόμου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Σύμφωνα με αναφορές των ισπανικών Μέσων σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψής του. Η πληροφορία όμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις ισπανικές Αρχές.

Λίγη ώρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Πλατεία Ράμπλας ένας οδηγός χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο αστυνομικούς που επάνδρωναν σημείο ελέγχου στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν είναι ξεκάθαρο αν τα δύο περιστατικά συνδέονται. Ένα δεύτερο φορτηγάκι το οποίο θεωρείται ότι συνδέεται με την τρομοκρατική επίθεση βρέθηκε το βράδυ στην πόλη Vic της Καταλονίας.

2van

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και τρεις Έλληνες, μέλη μιας οικογένειας που βρισκόταν στην πόλη για τουρισμό. To ελληνικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει τον τραυματισμό μόνο της μητέρας.

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στο CNN Greece όσα είδε μετά την τρομοκρατική επίθεση

Ένας Έλληνας, αυτόπτης μάρτυρας της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στη Βαρκελώνη, περιγράφει στο CNN Greece τα λεπτά που ακολούθησαν και τον πανικό που επικράτησε στην Placa Catalunya.

«Βρισκόμουν 300 μέτρα από το σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση . Άκουσα έναν τεράστιο θόρυβο, σαν βόμβα. Ακολούθησε πανικός, ο κόσμος έτρεχε», λέει ο Αλέξανδρος Ισαακίδης που βρίσκεται στη Βαρκελώνη για τουρισμό και προσθέτει:

Ο κόσμος βρισκόταν σε πανικό. Παιδιά έκλαιγαν, έτρεχαν και ο ένας έπεφτε πάνω στον άλλον.

«Τα περιπολικά ήρθαν πολύ γρήγορα και μας απομάκρυναν από το σημείο. Έκλεισαν αμέσως οι κεντρικοί δρόμοι και έχει δοθεί εντολή στον κόσμο να μην βγει από τα σπίτια του» υπογραμμίζει.

barcelona police

Πηγή: Reuters

barkeloni

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

reuters barcelona

Δείτε τις πρώτες εικόνες από το σημείο:

Τσίπρας: Η σκέψη όλων είναι στη Βαρκελώνη

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον ισπανικό λαό μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βαρκελώνης εκφράζει με ανάρτησή στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας

Επίθεση στην ελευθερία και τις αξίες μας, λέει ο Μητσοτάκης

Για επίθεση κατά της «ελευθερίας και των αξιών μας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε στη Βαρκελώνη.

Σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειας των θυμάτων».\

ΔΗΜΟΦΙΛΗ