ΚΟΣΜΟΣ

«Καλπάζει» η Μέρκελ προς την τέταρτη θητεία

«Καλπάζει» η Μέρκελ προς την τέταρτη θητεία
REUTERS/Hannibal Hanschke

Ορμητική η Άνγκελα Μέρκελ καλπάζει προς την τέταρτη θητεία της, ως καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Λιγότερο από σαράντα μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ προηγούνται των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρντιν Σουλτς σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η διαφορά είναι πάνω από 12 μονάδες, δηλαδή τόσο μεγάλη που δύσκολα ανατρέπεται.

Οι μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης, που έγιναν μέσα στον Αύγουστο συμπίπτουν στα ποσοστά των κομμάτων, κάτι που ενισχύει την πρόβλεψη για άνετη επικράτηση Μέρκελ. Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος κυβερνάει την πιο σημαντική χώρα της ΕΕ από το 2005.

Σε όλες τις μετρήσεις του Αυγούστου η διαφορά Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών ξεκινάει από τις 12 μονάδες και φτάνει στις 16. Για την τρίτη θέση δίνουν μάχη το αριστερό Die Linke με το ακροδεξιό AfD, καταγράφοντας ποσοστά γύρω στο 10%, ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι με 7 - 8%.

Η αδυναμία των Σοσιαλδημοκρατών

Παρά τις θεαματικές επιδόσεις του στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μάρτιν Σουλτς δεν φαίνεται σε θέση αυτή τη στιγμή να απειλήσει την κραταιά Μέρκελ. Ο ίδιος ο Σουλτς προσπαθεί να κρατήσει ψηλά το ηθικό των οπαδών του δηλώνοντας στο ZDF ότι «οι ομοσπονδιακές εκλογές δεν έχουν κριθεί ακόμη», ενώ επισημαίνει ότι έχει «καλές πιθανότητες να ηγηθεί της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

schulz

Ωστόσο, παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας, η προοπτική πολιτικής αλλαγής δεν φαίνεται να πείθει τη γερμανική κοινή γνώμη. Μια ενδεχόμενη «κοκκινοπράσινη» συμμαχία (Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά, Πράσινοι) μοιάζει να έχει έλλειμμα συνοχής, λόγω πολλαπλών εσωτερικών διαφωνιών και αντιπαραθέσεων. Η κατάρρευση πριν λίγες μέρες του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία, μετά την προσχώρηση της βουλευτού των Πρασίνων Έλκε Τβέστεν στους Χριστιανοδημοκράτες, ενίσχυσε την εικόνα των αποκλινουσών στρατηγικών των δυνάμει κυβερνητικών εταίρων.

Το βασικό, όμως, πρόβλημα των Σοσιαλδημοκρατών, σύμφωνα με έγκριτο Γερμανό αναλυτή, είναι ότι παρά τα ωραία συνθήματα για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, δεν έχουν παρουσιάσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για το μέλλον της Γερμανίας που να είναι πιο πειστικό από το σχέδιο Μέρκελ. Φαίνεται, δηλαδή, ότι το «δεν υπάρχει εναλλακτική» λειτουργεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία.

Τα επιτεύγματα Μέρκελ

Πέρα, όμως, από τις αδυναμίες των Σοσιαλδημοκρατών, η Άνγκελα Μέρκελ έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και σε ό,τι αφορά την πολιτική ενίσχυση της Γερμανίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Γερμανία της Μέρκελ είναι μια παγκόσμια αυτοκρατορική δύναμη, έχοντας κυριαρχήσει στο εσωτερικό της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή έχει το 4ο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο (28% της οικονομίας της ΕΕ), σημειώνοντας συνεχώς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2004. Η ανεργία τον Απρίλιο του 2017 ήταν μόλις στο 3,9%, αν και το ποσοστό των φτωχών εργαζόμενων και συνταξιούχων αυξάνεται.

Επιπλέον, διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 46% του γερμανικού ΑΕΠ, έναντι 23,7% το 1991. Αναμφίβολα, οι γερμανικές οικονομικές επιτυχίες οφείλονται ως ένα βαθμό στη μεγάλη συγκράτηση των μισθών και των συντάξεων στην οποία έχουν συναινέσει τα συνδικάτα. Το βασικό, όμως, είναι ότι η Γερμανία είναι η μεγάλη ωφελημένη του ευρώ. Όπως γράφει ο καθηγητής Χρήστος Χατζηιωσήφ («Η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η Γερμανία και η επιστροφή των εθνικισμών») «ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος και το κοινό νόμισμα λειτουργούν πάντα υπέρ της ισχυρότερης οικονομίας». Με πιο απλά λόγια, το ευρώ ψηφίζει... Μέρκελ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ