ΚΟΣΜΟΣ

«Στο κόκκινο» ξανά οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας

«Στο κόκκινο» ξανά οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας
REUTERS

Νέο κεφάλαιο στη διαμάχη ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία φαίνεται ότι άνοιξαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τους Τούρκους ψηφοφόρους να μην στηρίξουν την Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.

Τόσο ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έσπευσαν να απαντήσουν – σε υψηλούς τόνους – στον Τούρκο Πρόεδρο, λέγοντάς του να μην ανακατεύεται στην προεκλογική περίοδο στη Γερμανία.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι πως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι σύμμαχοί της είναι εχθροί της Τουρκίας και κάλεσε τους Τούρκους που θα προσέλθουν στις κάλπες να μην την ψηφίσουν.

«Απευθύνω έκκληση προς όλους τους συμπατριώτες μου στη Γερμανία: οι Χριστιανοδημοκράτες, το SDP (το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), το κόμμα των Πρασίνων είναι όλοι εχθροί της Τουρκίας», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

Υποστηρίξτε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που δεν είναι εχθροί της Τουρκίας.

Βερολίνο: Να μην ανακατεύεται ο Ερντογάν

Να μην «αναμιγνύεται» στην προεκλογική εκστρατεία για τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές κάλεσε από την πλευρά του το Βερολίνο τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Προσδοκούμε από τις ξένες κυβερνήσεις ότι δεν θα ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις μας» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Γκάμπριελ: Ασυνήθιστη ενέργεια

«Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ενέργεια παρέμβασης στην εθνική κυριαρχία της χώρας μας», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος προέρχεται από το SPD, σχολιάζοντας τις δηλώσεις και πρόσθεσε:

«Αυτή η ανάμιξη του Ερντογάν στην προεκλογική εκστρατεία δείχνει ότι θέλει να ωθήσει τους ανθρώπους, τους μεν εναντίον των δε στη Γερμανία», πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ