ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στην πόλη Τούρκου (pics)

Φινλανδία: Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στην πόλη Τούρκου (pics)
Lehtikuva/Vesa Moilanen via REUTERS

Ως «έγκλημα που συνδέεται με την τρομοκρατία» χαρακτηρίζει η φινλανδική αστυνομία την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, όταν ένας 18χρονος Μαροκινός σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ στην πόλη Τούρκου.

Ο δράστης συνελήφθη αφού πρώτα οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν στο πόδι ενώ η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πέντε ατόμων σε έφοδο που πραγματοποίησε σε διαμέρισμα στο Τούρκου στη διάρκεια της νύχτας.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή έξι υπόπτους υπό κράτηση, τον κύριο ύποπτο και πέντε άλλους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αστυνομικός επιθεωρητής Μάρκους Λεν του εθνικού Γραφείου έρευνας και πρόσθεσε:

2017 08 18T215819Z 1877803291 RC115F9F7050 RTRMADP 3 FINLAND STABBING

Ερευνούμε τον ρόλο αυτών των πέντε άλλων προσώπων, αλλά δεν είμαστε ακόμη σίγουροι αν έχουν σχέση με την επίθεση. Θα τους ανακρίνουμε και θα μπορέσουμε να πούμε στη συνέχεια περισσότερα. Αλλά ήταν σε επαφή με τον κύριο ύποπτο.

(Πηγή: Courtesy Kirsi Kanerva/Handout via REUTERS)

Η φινλανδική αστυνομία, που βρίσκεται σε συναγερμό, ανακοίνωσε παράλληλα ότι αύξησε τον αριθμό των περιπολιών της.

Τον Ιούνιο, οι φινλανδικές υπηρεσίες ασφαλείας (Supo) αύξησαν κατά μία βαθμίδα την εκτίμησή τους για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, ανακοινώνοντας ότι εντόπισαν δραστηριότητα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που μπορεί να είχε στόχο τη Φινλανδία. Ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης που μέχρι τότε θεωρείτο «μηδαμινός» είναι πλέον «αυξημένος», βρίσκεται δηλαδή στη δεύτερη βαθμίδα σε μια κλίμακα τεσσάρων.

Πώς περιέγραψαν την επίθεση αυτόπτες μάρτυρες

Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τον πανικό που επικράτησε στο κέντρο της πόλης. «Ένας άνδρας πλησίασε στον πάγκο με τα παγωτά όπου εργάζομαι και χτύπησε μια γυναίκα τρεις φορές. Άρχισε να τρέχει, πέρασε τον πάγκο μου, κρατούσε ένα μαχαίρι», είπε η Τέρτου Λέχτινεν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Κάποιοι άνδρες έτρεχαν, πιθανότατα τον κυνηγούσαν, εξήγησε η γυναίκα.

«Καθόμασταν στην πλατεία, απλώς απολαμβάναμε το απόγευμα. Ξαφνικά ο κόσμος άρχισε να φωνάζει, να ουρλιάζει, έπαθαν υστερία», αφηγήθηκε μια άλλη μάρτυρας. «Τρέξαμε προς το αυτοκίνητό μας και όταν φτάσαμε εκεί ο φίλος μου είπε ότι κάποιος μαχαίρωσε μια γυναίκα στον λαιμό», συνέχισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ