ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ένταση στις σχέσεις Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ

Νέα ένταση στις σχέσεις Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ
REUTERS/KCNA

Νέα ένταση αναμένεται στις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι είχαν πέσει οι τόνοι μετά την απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν να αναβάλει το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλου κοντά στο νησί Γκουάμ (το 1/3 του νησιού ελέγχεται από τον στρατό των ΗΠΑ). 

Η Σεούλ και η Ουάσιγκτον ξεκινούν τη Δευτέρα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την επωνυμία «Ulchi Feedom Guardian (UFG)» κατά τα οποία δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες εκπαιδεύονται για την προστασία της Νότιας Κορέας από μια βορειοκορεατική επίθεση.

Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» καθώς θεωρεί ότι τα γυμνάσια αποτελούν μία προκλητική επανάληψη εισβολής στο έδαφός της.

«Αυτά τα κοινά γυμνάσια είναι η πιο σαφής έκφραση της εχθρότητάς τους απέναντί μας και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτή η άσκηση δεν θα εξελιχθεί σε πραγματικές μάχες», γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα του κυβερνώντος, μοναδικού κόμματος, Rodong Sinmun και προσθέτει:

Τα κοινά γυμνάσια Ulchi Freedom Guardian ισοδυναμούν με λάδι στη φωτιά και θα επιδεινώσουν την κατάσταση στη χερσόνησο.

Προειδοποιώντας ότι μπορεί να είναι «η ανεξέλεγκτη φάση ενός πυρηνικού πολέμου», η εφημερίδα συνεχίζει:

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες φαντασιώνονται ότι ένας πόλεμος στη χερσόνησο θα συνέβαινε σε κάποιον άλλον, μακριά από αυτές στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, απατώνται περισσότερο από ποτέ».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε πως η στρατιωτική άσκηση UFG, που διεξάγεται από το 1976 και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε προσομοιώσεις μέσω υπολογιστών, θα προχωρήσει όπως έχει προβλεφθεί.

Αρνήθηκε να πει αν θα ελαφρυνθεί στην προσπάθεια να χαμηλώσουν οι εντάσεις. Όμως το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχουν 17.500 στρατιώτες έναντι 25.000 στρατιωτών που είχαν συμμετάσχει στα γυμνάσια του 2016.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, οι δύο σύμμαχοι εξετάζουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν το αρχικό τους σχέδιο για την ανάπτυξη αεροπλανοφόρων κοντά στη χερσόνησο στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών.

Παράλληλα ο στρατηγός Τζεόνγκ Κιεόνγκ-Ντου, επικεφαλής του κοινού επιτελείου στρατού, εκτίμησε πως η κατάσταση είναι «είναι πιο σοβαρή από ποτέ». Και προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ ότι, σε περίπτωση επίθεσης, κινδυνεύει να υποστεί αντίποινα χωρίς έλεος.

«Σε περίπτωση πρόκλησης του εχθρού, ο στρατός μας θα λάβει ισχυρά και αποφασιστικά αντίποινα που θα τον κάνουν να μετανιώσει πικρά», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ