ΚΟΣΜΟΣ

Φρενίτιδα για την έκλειψη Ηλίου του αιώνα, που θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ

Φρενίτιδα για την έκλειψη Ηλίου του αιώνα, που θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ
Η ολική έκλειψη Ηλίου του Μαρτίου 2015, όπως ήταν ορατή από τα νησιά Φερόε. EPA/JENS KRISTIAN VANG

Για σχεδόν τρία λεπτά, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, η μέρα θα γίνει νύχτα, καθώς η Σελήνη θα παρεμβληθεί ακριβώς μεταξύ της Γης και του Ήλιου, μπλοκάροντας το φως του τελευταίου και αποκαλύπτοντας έτσι το όμορφο στέμμα, την εξωτερική ατμόσφαιρά του.

Η ολική έκλειψη Ηλίου της Δευτέρας, δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα, ούτε από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά θα είναι ορατή στην ολότητά της από τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και το φαινόμενο που έχει να συμβεί εδώ και έναν αιώνα στην περιοχή ονομάζεται «Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη».

Η Σελήνη θα βρεθεί μεταξύ του Ήλιου και της Γης και θα σχηματίσει το "μονοπάτι της σκιάς" που θα μετακινηθεί από το 'Ορεγκον, στο βορειοδυτικό άκρο, αργά το μεσημέρι έως τη Νότια Καρολίνα, στην άλλη πλευρά της χώρας, το απόγευμα.

Η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ, ήταν το 1979, ενώ πρόκειται για την πρώτη μετά το 1918 που θα είναι ορατή από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη.

Η επόμενη ολική έκλειψη στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024, συνεπώς για πολλούς Αμερικανούς η έκλειψη της Δευτέρας θα είναι ένα μοναδικό συμβάν στη ζωή τους. Στις ΗΠΑ επικρατεί φρενίτιδα, με εκατομμύρια ανθρώπους, να μεταβαίνουν στην περιοχή όπου η ολική έκλειψη Ηλίου θα είναι 100% ορατή, προκειμένου να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα.

2017 08 20T050243Z 1665013708 RC16C1135B80 RTRMADP 3 SOLAR ECLIPSE USA


Πηγή: REUTERS/Mike Blake

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου που θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για να βιώσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος, οικονομολόγος στο επάγγελμα, Δημόκριτος Τσουκάπας, θα ακολουθήσει το «μονοπάτι της σκιάς» στις ΗΠΑ μαζί με εκατομμύρια παρατηρητές για να βιώσει για έκτη φορά στην ζωή του την «άφταστη» εμπειρία της ολικότητας.

Το τηλεοπτικό κανάλι της NASA θα καλύψει ζωντανά την έκλειψη από διάφορες οπτικές γωνίες: από την επιφάνεια της Γης, από τον αέρα, ακόμη και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης, πλάτους περίπου 113 χιλιομέτρων, θα αρχίσει στον Ειρηνικό ωκεανό, θα διασχίσει το κέντρο των ΗΠΑ από το Όρεγκον έως τη Νότια Καρολίνα και θα καταλήξει κάπου στον Ατλαντικό. Συνολικά θα περάσει πάνω από 14 πολιτείες των ΗΠΑ και αναμένονται τρομερή κοσμοσυρροή και μποτιλιάρισμα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι θα κατακλύσουν αυτές τις πολιτείες για να δουν την έκλειψη.

Η πιο βόρεια Αμερική και ένα μέρος της νότιας θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου. Για ένα μικρό «παράθυρο» χρόνου, γύρω στα δυόμισι λεπτά, όταν η Σελήνη θα μπλοκάρει ακριβώς τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας να φαίνεται μόνο το στέμμα του, θα μπορεί κανείς να κοιτάξει απευθείας το φαινόμενο χωρίς σοβαρή βλάβη στα μάτια του.

2017 08 10T102103Z 1177726655 RC11F5AED4A0 RTRMADP 3 SOLAR ECLIPSE EYES


Πηγή:REUTERS/Jane Ross

Παρότι ο Ήλιος έχει διάμετρο περίπου 400 φορές μεγαλύτερη της Σελήνης, η τελευταία βρίσκεται περίπου 400 φορές κοντύτερα στη Γη από αυτόν, με αποτέλεσμα οι δίσκοι του Ήλιου και της Σελήνης να έχουν σχεδόν το ίδιο φαινομενικό μέγεθος στα μάτια ενός παρατηρητή από τη Γη.

Σήμερα συμβαίνει μια ολική έκλειψη Ηλίου κατά μέσο όρο περίπου κάθε 18 μήνες σε κάποια περιοχή της Γης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το ίδιο σημείο στον πλανήτη μας έχει την ευκαιρία να δει μια ολική έκλειψη μόνο κάθε 375 χρόνια (κάτι σαν... τζακ ποτ).

Όμως -κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό- το φεγγάρι απομακρύνεται αργά από τον πλανήτη μας, με ρυθμό περίπου τεσσάρων εκατοστών κάθε έτος, σύμφωνα με τη NASA. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι στο μακρινό μέλλον θα πάψουν να υπάρχουν ολικές εκλείψεις Ηλίου, επειδή η Σελήνη θα είναι πια πολύ μικρή στα μάτια ενός γήινου παρατηρητή για να σκεπάσει τελείως τον ηλιακό δίσκο.

Έτσι, σε περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια, η Γη θα γνωρίσει την τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου της ιστορίας της - αν υπάρχουν ακόμη πάνω της άνθρωποι για να το γιορτάσουν ή να το θρηνήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ