ΚΟΣΜΟΣ

Βαρκελώνη: Αυτός είναι ο οδηγός του βαν που σκόρπισε το θάνατο (pics)

Βαρκελώνη: Αυτός είναι ο οδηγός του βαν που σκόρπισε το θάνατο (pics)
REUTERS/ SUSANA VERA

Ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ φέρεται να είναι ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στον κεντρικότερο δρόμο της Βαρκελώνης, τη Λα Ράμπλα.

Αυτή είναι η βασική θεωρία των αρχών που ερευνούν το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Καταλονίας.

Η αστυνομία καταζητεί τον Αμπουγιακούμπ -τον μοναδικό από τους 12 υπόπτους που εξακολουθεί να διαφεύγει- εδώ και αρκετές ημέρες αλλά οι αρχές δεν τον είχαν ταυτοποιήσει ως τον οδηγό του βαν.

Ερωτηθείς σήμερα από το καταλανικό ραδιόφωνο αν ο Αμπουγιακούμπ ήταν ο οδηγός, ο Χοάκιμ Φορν, ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, είπε: "Αυτή είναι μια από τις υποθέσεις. Είναι η βασική. Τα πάντα συγκλίνουν σε αυτό. Σήμερα θα αναλύσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία και (θα εξηγήσουμε) γιατί καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα".

Η αστυνομία πραγματοποίησε περισσότερες εφόδους στη διάρκεια της νύχτας σε σπίτια στην πόλη Ριπόλ, όπου κατοικούσαν πολλοί από τους υπόπτους, είπε ο Φορν.

Ο Φορν συμπλήρωσε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό του Αμπουγιακούμπ έχει επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Αυτό το πρόσωπο δεν καταζητείται πλέον μόνο στην Καταλονία αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής αστυνομίας", είπε ο Φορν.

Χθες Κυριακή, οι αρχές δεν απέκλειαν ο Αμπουγιακούμπ να έχει περάσει από τα σύνορα στη Γαλλία.

Την ίδια ώρα η ισπανική εφημερίδα El Pais δημοσίευσε τρεις φωτογραφίες, στις οποίες όπως αναφέρεται, φαίνεται ο οδηγός του οχήματος, λίγα μόλις λεπτά αφότου πραγματοποίησε την επίθεση.

barcelona suspect

Ο ύποπτος φαίνεται να αποχωρεί απόλυτα ψύχραιμα από το σημείο της επίθεσης, έχοντας μόλις σκοτώσει 14 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 100, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα, κατευθύνεται προς την αγορά της Μποκερία.

barcelona suspect 2
barcelona suspect 3

Η ισπανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των τζιχαντιστών που αιματοκύλησαν τη χώρα, τρεις ημέρες έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις ενώ σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα El Español, εκτός από τη Ράμπλα, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να χτυπήσουν και στο λιμάνι της πόλης αλλά και στην Sagrada Familia, τον ναό που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, καθώς μόνο το 2016 τον επισκέφθηκαν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όμως τα σχέδιά τους άλλαξε η έκρηξη στο σπίτι στο χωριό Αλκανάρ. Εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν πάνω από 20 φιάλες βουτανίου και η εκρηκτική ύλη TATP, γνωστή και ως «μητέρα του σατανά», εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εκρήξεων που προκαλεί.

Οι πέντε νεκροί τρομοκράτες

Σύμφωνα με την El Pais αυτοί είναι οι πέντε τρομοκράτες της επίθεσης στην Καμπρίλς:

Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών: Σχεδίασε την επίθεση με τον μικρότερο αδελφό του Ντρις

Μοχάμεντ Χικάμι, 24 ετών: Συμμετείχε στην ενοικίαση των οχημάτων

Ομάρ Χικάμι: Ο μικρότερος δελφός του Μοχάμεντ

Σαϊντ Αάλα, 19 ετών: Η πιστωτική του κάρτα βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο φορτηγό στην Καμπρίλς

Xoυσεϊν Αμπουγιακούμπ: Ο αδελφός του οδηγού του λευκού βαν

1234

(Πηγή: El Pais)

Αναζητούνται

Γιουσέφ Αάλα: Φέρεται να ταξίδεψε μαζί με τον Μοχάμεντ Χικάμι, τον Δεκέμβριο του 2016 στη Ζυρίχη.

Αμντελμπακί Ες Σάτι

Γιουνές Αμπουγιααγκούμπ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ