ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ένα χρόνο σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους

Ισπανία: Ένα χρόνο σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους
REUTERS/Heino Kalis

Σε 15 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Καταλονία, το οποίο φαίνεται πως σχεδίαζε για έναν χρόνο ο πυρήνας των τζιχαντιστών που το εκτέλεσε, ενώ ο άνδρας που οδήγησε το βαν πάνω στο πλήθος στη Λα Ράμπλα παραμένει ασύλληπτος. Μάλιστα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, λίγα λεπτά μετά το φονικό χτύπημά του στη Λα Ράμπλα, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν άνδρα προκειμένου να πάρει το αυτοκίνητό του για να διαφύγει. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας που έριξε ένα αυτοκίνητο πάνω στο πλήθος την περασμένη Πέμπτη, και ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, διέφυγε από το σημείο με τα πόδια προτού μαχαιρώσει αργότερα μέχρι θανάτου έναν άνδρα και πάρει το αυτοκίνητό του για να διαφύγει.

Η αστυνομία θεωρεί τώρα πως ο απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις ανέρχεται στους 15, περιλαμβανομένου του ισπανού ο οποίος μαχαιρώθηκε στο αυτοκίνητό του ενώ προσπαθούσε να σταθμεύσει.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν πως ο Αμπουγιακούμπ πήρε το αυτοκίνητο, έπεσε πάνω σε αστυνομικούς σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην πόλη και στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημα με τον νεκρό στο εσωτερικό του.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, ενώ ο 12μελής πυρήνας που σύμφωνα με τις Αρχές σχεδίασε κι εκτέλεσε τα τρομοκρατικά χτυπήματα φαίνεται ότι ακολουθούσε όλους τους συνωμοτικούς «κανόνες» των τζιχαντιστών.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais δημοσιεύει σήμερα τη μαρτυρία ενός συγγενή ενός εκ των μελών του 12μελούς πυρήνα, σύμφωνα με την οποία οι τρομοκράτες συνωμοτούσαν και σχεδίαζαν για περίπου έναν χρόνο το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη, όμως μια έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι που είχαν συγκεντρώσει τα εκρηκτικά, τους ανάγκασε να αλλάξουν τα σχέδιά τους.

Σημαντικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση της συγκεκριμένης ομάδας φαίνεται πως διαδραμάτισε ο ιμάμης Αμντελμπακί Ες Σατί, που φέρεται να είναι και ο «εγκέφαλος» του πυρήνα των τρομοκρατών που σκόρπισαν τον θάνατο στην Καταλονία.

Όπως αναφέρει ο ξάδελφος ενός εκ των τρομοκρατών «ο ιμάμης για τουλάχιστον έναν χρόνο συναντώταν με την ομάδα μέσα σε ένα βαν το οποίο ήταν σταθμευμένο έξω από το τζαμί». Σύμφωνα με τον ίδιο κάθε συζήτηση σταματούσε και όλοι προσποιούνταν ότι κοιτούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, μόλις αντιλαμβάνονταν την παρουσία κάποιου περαστικού.

Τυπικά χαιρετούσαν κι ο ένας τον άλλον αν τύχαινε να συναντηθούν στους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το φετινό Ραμαζάνι ήταν κομβικό για την συγκεκριμένη ομάδα των τρομοκρατών, καθώς τότε απέβαλαν τον φόβο του θανάτου. «Από τότε άλλαξε η συμπεριφορά τους απέναντι στις οικογένειές τους», σημειώνει ο ξάδελφος ενός εκ των τρομοκρατών με την El Pais να σημειώνει πως αυτή η τακτική είναι συνηθισμένη σε νεαρούς φανατικούς μουσουλμάνους μόλις αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικό χτύπημα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες των ισπανικών Αρχών για το διπλό χτύπημα στην Καταλονία, με τη βασική θεωρία τους να είναι πως ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ είναι ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στον κεντρικότερο δρόμο της Βαρκελώνης.

Η αστυνομία καταζητεί τον Αμπουγιακούμπ τον μοναδικό από τους 12 υπόπτους που εξακολουθεί να διαφεύγει και οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται, έχοντας μάλιστα επεκταθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με την αστυνομία να τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνος κι ενδέχεται να είναι και οπλισμένος.

2017 08 21T124246Z 1826005067 RC162B799890 RTRMADP 3 SPAIN SECURITY


Πηγή: Spanish Interior Ministry/Handout via REUTERS

Το πρόσωπο του 22χρονου καταζητούμενου αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα El Pais, στις οποίες όπως αναφέρεται, φαίνεται ο οδηγός του οχήματος, λίγα μόλις λεπτά αφότου πραγματοποίησε την επίθεση. Ο ύποπτος φαίνεται να αποχωρεί απόλυτα ψύχραιμα από το σημείο της επίθεσης, έχοντας μόλις σκοτώσει 14 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 100, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα, κατευθύνεται προς την αγορά της Μποκερία.

barcelona suspect 2 copy

Η ισπανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των τζιχαντιστών που αιματοκύλησαν τη χώρα, τρεις ημέρες έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ