ΚΟΣΜΟΣ

Ντελίριο στις ΗΠΑ για την ολική έκλειψη ηλίου (pics)

Ντελίριο στις ΗΠΑ για την ολική έκλειψη ηλίου (pics)
REUTERS/Rick Wilking

Η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου μετά από 99 χρόνια, στις ΗΠΑ είναι πλέον γεγονός. Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 09.05, τοπική ώρα (19.05 ώρα Ελλάδας) στο Όρεγκον.

Η έκλειψη έγινε ολική στις 09.20 και το φαινόμενο κατόπιν κινήθηκε προς τα ανατολικά.

Έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα, ολοκληρώθηκε στη Νότια Καρολίνα, στα παράλια του Ατλαντικού, ενώ η μικρή πόλη Μάντρας της συγκεκριμένης πολιτείας έπεσε στο σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

EKLIP 2

(REUTERS/Shannon Stapleton)

EKLIPS 3

(REUTERS/Scott Morgan)

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ, φόρεσαν τα απαραίτητα γυαλιά και παρακολούθησαν το μοναδικο αυτό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Ένωσης Αστρονόμων, τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε 14 αμερικανικές πολιτείες, μπόρεσαν να δουν την ολική έκλειψη ηλίου, ενώ την ίδια στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι κατάφεραν να παρακολουθήσουν μερική έκλειψη ηλίου.

EKLIPS 4

(REUTERS/Shannon Stapleton)

EKLIPS 5

(REUTERS/Jonathan Ernst)

EKLIPS 6

(REUTERS/Jonathan Ernst)

Σημειώνεται ότι η ολική έκλειψη ηλίου δεν έγινε ορατή από την Ελλάδα, αλλά ούτε και από την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά μόνο από τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και το φαινόμενο που είχε να συμβεί εδώ και έναν αιώνα στην περιοχή ονομάζεται «Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη».

Η επόμενη ολική έκλειψη στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024, γεγονός που... ανάγκασε πολλούς Αμερικανούς να παρακολουθήσουν αυτό το μοναδικό θέαμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ