ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ενίσχυση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν αποφάσισε ο Τραμπ

ΗΠΑ: Ενίσχυση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν αποφάσισε ο Τραμπ
REUTERS/Joshua Roberts

Τον δρόμο για αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν άνοιξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του στο οποίο παρουσίασε τη νέα στρατηγική του για την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα.

Το διάγγελμα μεταδόθηκε στην πιο δημοφιλή ζώνη τηλεθέασης, ώστε να το παρακολουθήσουν περισσότεροι πολίτες με τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει πως η νέα του προσέγγιση σκοπεύει να εμποδίσει το Αφγανιστάν να γίνει ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που είναι προσηλωμένοι σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Επίσης, περιέγραψε μια σκληρότερη προσέγγιση στην αμερικανική πολιτική ως προς το Πακιστάν.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αρχικά εκφράσει αμφιβολίες για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα.

2017 08 22T013126Z 395847796 UP1ED8M048DE5 RTRMADP 3 USA TRUMP AFGHANISTAN


Πηγή: REUTERS/Joshua Roberts

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως "το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση", ωστόσο, πρόσθεσε πως τον έπεισαν οι σύμβουλοί του της εθνικής ασφάλειας να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, που στηρίζει η Αμερική, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν διευκρίνισε πόσοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αλλά ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000 που θα συμπληρώσουν τους 8.400 που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Νίκολσον δήλωσε ότι η μελλοντική παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα βασίζεται στις "συνθήκες και όχι σε αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα".

"Αυτή η νέα στρατηγική σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κερδίσουν στο στρατιωτικό πεδίο. Τώρα είναι η ώρα να αποκηρύξουμε τη βία και να συμφιλιωθούμε", ανέφερε ο στρατηγός σε ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ