ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες άμαχοι σκοτώνονται από τις επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού στη Ράκα

Δεκάδες άμαχοι σκοτώνονται από τις επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού στη Ράκα
REUTERS/Zohra Bensemra

Σε 42 υπολογίζονται οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και 19 παιδιά, από πλήγματα του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών στη Ράκα σύμφωνα με ανακοίνωση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης. Σημειώνεται πως η πόλη αυτή αποτελεί προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, και έχουν αυξηθεί οι θανατηφόρες επιδρομές που στόχο έχουν να εξουδετερώσουν τους τζιχαντιστές.

Μεταξύ των θυμάτων των επιδρομών που έπληξαν πολλές συνοικίες της βόρειας Ράκας είναι και δώδεκα γυναίκες. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πόλη αυτή ο συνασπισμός στηρίζει την επιχείρηση ενός αραβοκουρδικού συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

Πρόσφατα, τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού σε μια κατοικημένη συνοικία της Ράκα.

Οι νεκροί αυτοί προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες με το σύνολο να φτάνει σχεδόν τους 170 αμάχους οι οποίοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες οκτώ ημέρες από τα πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού στην πόλη αυτή της Συρίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, υπάρχουν καθημερινά νεκροί μεταξύ των αμάχων από τις επιδρομές του συνασπισμού ο οποίος υποστηρίζει από αέρος τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια αραβοκουρδική συμμαχία που επιχειρεί για την εκδίωξη του ΙΚ από τη Ράκα.

Μετά την τελευταία τους είσοδο στην πόλη στις αρχές Ιουνίου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις εκδίωξαν το ΙΚ από σχεδόν το 60% της πόλης.

Ο διεθνής συνασπισμός τονίζει ότι λαμβάνει μέτρα ώστε να αποφεύγει να υπάρχουν νεκροί μεταξύ των αμάχων και από το 2014 έχει αναγνωρίσει την ευθύνη του για τον θάνατο 624 αμάχων από πλήγματά του, σύμφωνα με απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του μήνα. Ωστόσο κάποιες οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό.

«Το χειρότερο μέρος σήμερα στη Συρία είναι οι συνοικίες της Ράκας που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους», είχε δηλώσει την Πέμπτη ο Γιαν Έγκελαντ επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στη Συρία.

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε περίπου 25.000 τους άμαχους που είναι παγιδευμένοι στη Ράκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ