ΚΟΣΜΟΣ

Η στιγμή της ολικής έκλειψης ηλίου από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (vid)

Η στιγμή της ολικής έκλειψης ηλίου από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (vid)
Youtube

Ένα εκπληκτικό βίντεο από τη στιγμή της έκλειψης του ηλίου έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Το βίντεο προέρχεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, και σε αυτό φαίνεται η εικόνα του φαινομένου που αντίκρισαν οι αστροναύτες.

Η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ, ήταν το 1979, ενώ πρόκειται για την πρώτη μετά το 1918 που θα είναι ορατή από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη.

Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης, πλάτους περίπου 113 χιλιομέτρων, άρχισε στον Ειρηνικό ωκεανό, διέσχισε το κέντρο των ΗΠΑ από το Όρεγκον έως τη Νότια Καρολίνα και κατέλήξε κάπου στον Ατλαντικό. Συνολικά πέρασε πάνω από 14 πολιτείες των ΗΠΑ.

Μία ολική έκλειψη ηλίου είναι ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο κατά το οποίο ο δίσκος της σελήνης εφάπτεται εσωτερικά με τον ηλιακό δίσκο κρύβοντας κάθε ίχνος ηλιακού φωτός για μερικά λεπτά. Αυτό συμβαίνει διότι, στον ουράνιο θόλο, τα δύο σώματα φαίνεται πως έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος. Ο ήλιος βρίσκεται 400 φορές πιο μακριά από τη σελήνη, αλλά φαίνεται αντίστοιχα και 400 φορές μικρότερος.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ