ΚΟΣΜΟΣ

Το Βέλγιο ενημέρωσε το 2016 τις ισπανικές αρχές για τον ιμάμη

Το Βέλγιο ενημέρωσε το 2016 τις ισπανικές αρχές για τον ιμάμη
Twitter, @laSextaTV

Ενώ άλλη μία ευρωπαϊκή χώρα βρέθηκε στο στόχαστρο των τρομοκρατών, ερωτήματα προκαλεί η πληροφορία που μεταδίδει η El Pais, σύμφωνα με την οποία οι αρχές του Βελγίου είχαν ζητήσει πληροφορίες από την ισπανική αστυνομία για τον ιμάμη Αμπντελμπάκι Ας Σάτι ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο ιμάμης διέμενε μέχρι τον Μάρτιο του 2016 στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών και τότε οι βελγικές αρχές ζήτησαν από την ισπανική αστυνομία πληροφορίες για το αν συνδέεται με την ισλαμική τρομοκρατία, καθώς η συμπεριφορά του στην πόλη Βιλβόορντε θεωρήθηκε ύποπτη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2016 σημειώθηκαν οι διπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, από τις οποίες σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Βιλβόορντε, η αστυνομία της Ισπανίας εμφανίστηκε καθησυχαστική λέγοντας ότι ο ιμάμης «δεν είχε τέτοιο παρελθόν».

Αστυνομικές πηγές που επικαλείται η El Pais αναφέρουν ότι δεν είχε βρεθεί κάποια σύνδεση ανάμεσα στον Αμπντελμπάκι Ας Σάτι και την ομάδα που εξαρθρώθηκε το 2006 στην περιοχή της Βαρκελώνης.

Ο Αμπντελμπακί Ες Σατί σκοτώθηκε στην έκρηξη που ισοπέδωσε ένα σπίτι, τη νύχτα προτού το βαν πέσει πάνω σε πεζούς στη Βαρκελώνη, καθώς η ομάδα έφτιαχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς με στόχο να διαπράξει μια μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση.

imamis2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ