ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αναβολή θανατικής ποινής λίγες ώρες πριν την εκτέλεσή της

ΗΠΑ: Αναβολή θανατικής ποινής λίγες ώρες πριν την εκτέλεσή της
File Photo Missouri Department of Corrections/Handout via REUTERS

Την αναβολή της προγραμματισμένης εκτέλεσης ενός θανατοποινίτη, λίγες μόλις ώρες πριν αυτή εκτελεσθεί, αποφάσισε ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας του Μισούρι έπειτα από νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την εξέταση δειγμάτων DNA και τα οποία εγείρουν αμφιβολίες για την ενοχή του κατάδικου.

Η υπόθεση αφορά τον Μάρσελους Γουίλιαμς ο οποίος είχε καταδικαστεί για τον φόνο της δημοσιογράφου Λίσα Γκέιλ στη διάρκεια διάρρηξης στο σπίτι της σε προάστιο του Σεν Λούις το 1998 κι οποίος επρόκειτο να εκτελεστεί απόψε, Τετάρτη με θανατηφόρα ένεση.

Το σχετικό αίτημα του συνηγόρου του θανατοποινίτη ο οποίος επικαλέστηκε τα ίχνη DNA που βρέθηκαν στο όπλο του εγκλήματος, ένα μαχαίρι, και τα οποία προέρχονται από τρίτο, άγνωστο πρόσωπο κι όχι από τον πελάτη του ήταν εκείνα που έκαναν τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Έρικ Γκρέιτενς να λάβει την συγκεκριμένη απόφαση.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας της κομητείας του Σεν Λούις επιμένει πως υπάρχουν αρκετά άλλα στοιχεία για την καταδίκη του Γουίλιαμς και «μηδενική πιθανότητα» να είναι αθώος.

Όπως ανέφερε ο κυβερνήτης Γκρέιτενς στην ανακοίνωση που έκανε «Η εκτέλεση είναι η αμετάκλητη εσχάτη των ποινών» ενώ συνέχισε λέγοντας πως «για να προχωρήσουμε σ’ αυτήν θα πρέπει ο λαός του Μισούρι να είναι πεπεισμένος για την καταδίκη».

Ο Γκρέιτενς είπε ότι θα ορίσει μια πενταμελή επιτροπή από πέντε συνταξιούχους δικαστές που θα ερευνήσουν τα στοιχεία και θα εισηγηθούν στον κυβερνήτη αν πρέπει να προχωρήσει η εκτέλεση του 48χρονου Γουίλιαμς.

Ο συνήγορος του θανατοποινίτη, Κεντ Γκίπσον, επικαλέστηκε ακόμη και προηγούμενα τεστ DNA σε τρίχες που βρέθηκαν στη μπλούζα και τα νύχια του θύματος, που και αυτά αποκλείουν τον Γουίλιαμς ως δράστη του φόνου ενώ τόνισε πως τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος δεν ταιριάζουν με εκείνα του πελάτη του.

Σημειώνεται πως η καταδίκη του Γουίλιαμς βασίστηκε στη μαρτυρία δύο καταδικασθέντων εγκληματιών, του Χένρι Κόουλ και της Λόρα Ασάρο, οι οποίοι επρόκειτο να λάβουν αμοιβή 10.000 δολαρίων από την οικογένεια του θύματος για πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, σύμφωνα με τον Γκίπσον.

Μάλιστα η Ασάρο ήταν πρώην σύντροφος του Γουίλιαμς και είπε ότι είδε γρατζουνιές στο σβέρκο του μετά το θάνατο της Γκέιλ. Είπε ακόμη ότι είδε τον Γουίλιαμς να κρατά την άδεια οδήγησης του θύματος, αν και το έγγραφο αυτό βρέθηκε στο σπίτι της Γκέιλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ