ΚΟΣΜΟΣ

Προς εκτόνωση η διπλωματική ένταση Σαουδικής Αραβίας - Ιράν

Προς εκτόνωση η διπλωματική ένταση Σαουδικής Αραβίας - Ιράν
REUTERS/Murad Sezer

Προς εξομάλυνση φαίνεται να οδεύει η σχέση Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, μετά τη διακοπέ των διπλωματικών τους σχέσεων, καθώς και οι δύο χώρες θα δεχθούν την επίσκεψη διπλωματών προκειμένου να επιθεωρήσουν τις πρεσβείες και τα προξενεία τους.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ-Ζαρίφ χωρίς ωστόσο ο ίδιος να αναφερθεί στο ενδεχόμενο αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Ειδικότερα, ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του δήλωσε πως «Δόθηκαν άδειες εισόδου και στις δύο πλευρές. Πρέπει να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες ακόμη προτού οι διπλωμάτες μας μπορέσουν να πάνε να επιθεωρήσουν την πρεσβεία και το προξενείο μας στη Σαουδική Αραβία και οι Σαουδάραβες διπλωμάτες κάνουν το ίδιο στην πρεσβεία και στο προξενείο τους» στο Ιράν.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες δέχονται μια τέτοια ανταλλαγή διπλωματών μετά τη διακοπή των μεταξύ τους σχέσεων τον Ιανουάριο του 2016. Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν μετά την επίθεση που δέχθηκε η πρεσβεία της στην Τεχεράνη από πλήθος που διαμαρτυρόταν για την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ζαρίφ οι επισκέψεις των διπλωματών αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά το τέλος του χατζ, του μεγάλου προσκυνήματος στη Μέκκα, που ολοκληρώνεται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως στη διάρκεια του χατζ το 2015 σχεδόν 2.300 πιστοί ποδοπατήθηκαν και σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών 464 Ιρανοί. Την επόμενη χρονιά οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έδωσαν άδεια στους Ιρανούς προσκυνητές να μεταβούν στη Μέκκα καθώς οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε θέματα ασφάλειας. Η Τεχεράνη και το Ριάντ κατέληξαν φέτος σε συμφωνία, κι έτσι οι Ιρανοί θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο χατζ.

Εξάλλου ο Ζαρίφ επέκρινε την πολιτική του Ριάντ στην περιοχή.«Η συμπεριφορά της Σαουδικής Αραβίας είναι αντίθετη στα δικά της συμφέροντα. Επιθυμούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή και επιμένουμε στην ανάγκη να καταπολεμηθούν οι κίνδυνοι που μας απειλούν όλους», τόνισε ο Ιρανός υπουργός, αναφερόμενος στις τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Κλείνοντας σχολίασε πως «πιστεύουμε ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει αποκομίσει κανένα όφελος από τα δύο χρόνια πολέμου και φρικτών ενεργειών εις βάρος των Υεμενιτών, το αντίθετο. Το ίδιο ισχύει στη Συρία και στο Μπαχρέιν. Ελπίζουμε ότι θα επιλέξουν άλλο δρόμο», προσθέτοντας ότι το Ιράν εξακολουθεί να είναι έτοιμο να συνομιλήσει με τη Σαουδική Αραβία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ