ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα λίγο πριν τις κάλπες

Γερμανικές εκλογές: Απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα λίγο πριν τις κάλπες
REUTERS/Fabrizio Bensch

Απώλειες παρουσιάζουν τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest dimap η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρωινού μαγκαζίνο του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ειδικότερα, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) χάνουν μία μονάδα από την προηγούμενη καταγραφή πριν από δύο εβδομάδες και συγκεντρώνουν 38%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν δύο μονάδες και περιορίζονται στο 22%.

Αντίθετα, άνοδο δύο μονάδων παρουσιάζει η λαϊκιστική Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) η οποία αναδεικνύεται σε τρίτο κόμμα με 10% ενώ ακολουθούν η Αριστερά (Die Linke), η οποία παραμένει σταθερή στο 9%, όπως και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι όμως κερδίζουν μία μονάδα από την τελευταία δημοσκόπηση. Οι Πράσινοι εμφανίζονται σταθεροί στο 8%.

Στο ερώτημα, «με ποιο θέμα θα πρέπει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα η επόμενη κυβέρνηση», το προσφυγικό και η ενσωμάτωση των προσφύγων φαίνεται να είναι το ζήτημα που απασχολεί περισσότερους Γερμανούς, ενώ έπονται η κοινωνική δικαιοσύνη (καταπολέμηση της φτώχειας, φορολόγηση των πλουσίων), η εσωτερική ασφάλεια (τρομοκρατία, εγκληματικότητα), η τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων και η διαφάνεια, η παιδεία, η κλιματική αλλαγή και το συνταξιοδοτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ