ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κυρώσεις από τον Λευκό Οίκο σε βάρος της Βενεζουέλας

Νέες κυρώσεις από τον Λευκό Οίκο σε βάρος της Βενεζουέλας
REUTERS/Marco Bello

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, μεταξύ των οποίων και την απαγόρευση αγοράς νέων ομολόγων που εκδίδει η κυβέρνηση ή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.

«Δε θα μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στην κατάρρευση της Βενεζουέλας», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, εξηγώντας ότι τα νέα μέτρα μελετήθηκαν έτσι ώστε «να στερηθεί η δικτατορία του Μαδούρο μια βασική πηγή χρηματοδότησης».

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται ότι «οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους στη Βενεζουέλα να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, να οργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, να απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να βάλει τέλος στην καταπίεση του λαού» της χώρας.

Τον Ιούνιο, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs είχε επικριθεί από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή αγόρασε ομόλογα της PDVSA, δίνοντας έτσι «οξυγόνο» στην κυβέρνηση του Βενεζουελάνου προέδρου Νικολάς Μαδούρο που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική, πολιτική και θεσμική κρίση.

«Επενδύουμε στα ομόλογα της PDVSA επειδή, όπως πολλοί στον τομέα διαχείρισης χαρτοφυλακίων, εκτιμούμε ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί μακροπρόθεσμα», εξήγησε τότε η τράπεζα.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι είπε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας συνιστούν ένα μήνυμα προς τον Μαδούρο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ανεχτεί τη «δικτατορία» στη χώρα του.

Η Χέιλι πρόσθεσε ότι δεν της έχει ζητηθεί να συναντηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα ο οποίος επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη. O ίδιος, δήλωσε νωρίτερα πως η χώρα του «είναι θύμα των κατασκευασμένων (fake) νέων».

Σύμφωνα με δήλωση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Μνούτσιν, οι νέες κυρώσεις έχουν στόχο να περιορίσουν την πρόσβαση της Βενεζουέλας στις αμερικανικές αγορές ομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ