ΚΟΣΜΟΣ

Κουρτουλμούς: Δικαίωμά μας να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για προσευχή

Κουρτουλμούς: Δικαίωμά μας να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για προσευχή
twitter/Numan KURTULMUŞ

Άλλη μία δήλωση, με φόντο την Αγιά Σοφιά, αυτή τη φορά από τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού Νουμάν Κουρτουλμούς, σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την προσέλκυση τουριστών στην Κωνσταντινούπολη από την Ασία. Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρτουλμούς ανέφερε ότι το να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για προσευχή, είναι δικαίωμα το οποίο και μπορούν να εξασκήσουν.

Ο υπουργός Πολιτισμού και τουρισμού της Τουρκίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν επισκέφθηκε την Αγιά Σοφιά και ενημερώθηκε για τις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα μνημείο που «είναι από τα σημαντικά μνημεία της τουρκικής ιστορίας, ένα αριστούργημα ενός μεγάλου πολιτισμού που περιέχει πολύ αξιόλογα μνημεία και από την βυζαντινή περίοδο, αλλά και από την οθωμανική περίοδο».

Όταν ο κ. Κουρτουλμούς ρωτήθηκε όμως για το εάν η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει και πάλι ως τζαμί, δήλωσε μεν ότι «δεν είναι στην άμεση ατζέντα, αλλά το να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για προσευχή, είναι δικαίωμα κατάκτησης του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος την μετέτρεψε σε τόπο λατρείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ