ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Δέκα χρόνια φυλακή στον γκουρού που κατηγορείται για βιασμό

Ινδία: Δέκα χρόνια φυλακή στον γκουρού που κατηγορείται για βιασμό
REUTERS/ ADNAN ABIDI

Σε δέκα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο γκουρού Γκουρμίτ Ραμ Ραχίμ Σινγκ, επικεφαλής της Ντέρα Σάτσα Σάουντα, μιας σέχτας που προωθεί την κοινωνική και πνευματική ευημερία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό δύο γυναικών το 2002 στην πόλη Σίρσα της βόρειας Ινδίας.

Η ανακοίνωση της απόφασης για τον 50χρονο γκουρού, έγινε μετά την καταδίκη του την Παρασκευή, η οποία πυροδότησε βίαιες ταραχές στο κρατίδιο Χαριάνα, όταν χιλιάδες μαθητές και υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους για να διακηρύξουν την αθωότητά του. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν δεκάδες συλλήψεις.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας, εν μέσω φόβων για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. Εκπρόσωπος της οργάνωσης Ντέρα Σάτσα Σάουντα κάλεσε τους υποστηρικτές της να παραμείνουν ήρεμοι.

«Καλώ όλους να διατηρήσουν την ειρήνη αυτή τη στιγμή. Θα εξετάσουμε ποιες νομικές επιλογές έχουμε διαθέσιμες», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι απηύθυνε εξίσου έκκληση για διατήρηση της ειρήνης.

Ο Σινγκ, ένας μεγαλόσωμος, γενειοφόρος άνδρας ο οποίος έχει γράψει σενάρια και έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες δράσης που γύρισε μόνος του, αρνείται τις κατηγορίες.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει εκατομμύρια πιστούς. Πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι χωρικοί, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι προσελκύονται από τα προγράμματα αρωγής που προωθεί η οργάνωσή του, όπως παροχή βοήθειας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ