ΚΟΣΜΟΣ

Νέα εκτόξευση πυραύλου από την Β. Κορέα - ΗΠΑ και Ν. Κορέα θα απαντήσουν «δυναμικά» στην πρόκληση

Νέα εκτόξευση πυραύλου από την Β. Κορέα - ΗΠΑ και Ν. Κορέα θα απαντήσουν «δυναμικά» στην πρόκληση
REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Βόρεια Κορέα, εν μέσω της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το βράδυ της Δευτέρας προχώρησε σε ακόμη μια επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου,ο οποίος, αυτή τη φορά φαίνεται να πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία. 

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο, ενώ το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις.

2017 08 29T031427Z 1939111141 RC1F56240090 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

Mandatory credit Kyodo/via REUTERS (To μήνυμα που έστειλε η Ιαπωνία στους πολίτες )

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος κατά τις 06.06 τοπική ώρα (00.06 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το Reuters. Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας είπαν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550 χλμ», είπε ο υπουργός Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους, ενώ επιβεβαίωσε ότι διασπάσθηκε σε τρία κομμάτια προτού πέσει στον Ειρηνικό.

Σύγκλιση Συμβουλίου Ασφαλείας από ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν. Κορέα

Η νέα αυτή προκλητική κίνηση από την Βόρεια Κορέα οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να ζητήσουν τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ώστε να συζητηθεί η εκτόξευση αυτή, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters. Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα γίνει η συνάντηση του 15μελούς Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είπε ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα μετά από την εκτόξευση.

Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap αναφέρει ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισαν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ