ΚΟΣΜΟΣ

«Δίνει» στο Παρίσι το Ακρωτήρι για να βομβαρδίσει τζιχαντιστές

«Δίνει» στο Παρίσι το Ακρωτήρι για να βομβαρδίσει τζιχαντιστές
Κοινός βηματισμός για τους Κάμερον και Ολάντ, στην επίσκεψη του πρώτου στο Παρίσι, στις 23 Νοεμβρίου 2015. Τον Βρετανό πρωθυπουργό δεν τον χωράει ο τόπος του και θέλει να επισπεύσει τη συμμετοχή βρετανικών δυνάμεων στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του ISIS και τον πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον των τζιχαντιστών ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Κάμερον έφτασε μέχρι και να προσφέρει στον Ολάντ την αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι στην Κύπρο για να δείξει πόσο αποφασισμένος είναι να αφήσει το όνομά του στην ιστορία όσων πολέμησαν στη Μέση Ανατολή REUTERS/Eric Gaillard

Ισχυρή στήριξη δίνει το Λονδίνο στον πόλεμο που έχει κηρύξει η Γαλλία στο Ισλαμικό Κράτος.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron) έθεσε στη διάθεση της Γαλλίας τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ώστε να επιχειρούν από εκεί κατά των θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία.

Τα νέα κατέφτασαν από το Παρίσι, όπου βρέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός για να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (Francois Hollande) και να συζητήσουν για τις επόμενες κινήσεις των δύο χωρών στο κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ο,τιδήποτε είναι στις δυνάμεις του στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Κάμερον, προσφέροντας στον πρόεδρο Ολάντ, εκτός από τη βάση του Ακρωτηρίου και υποστήριξη με εναέριο ανεφοδιασμό καυσίμων.

Οι δύο άντρες θέλησαν να δείξουν την ενότητα που υπάρχει στο δυτικό στρατόπεδο και επισκέφτηκαν μαζί το θέατρο Μπατακλάν που αιματοκυλίστηκε στις επιθέσεις της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με τη γαλλική κυβέρνηση που έχει τη στήριξη των Γάλλων νομοθετών, όπως φάνηκε στη κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων της Γαλλίας στο Παλάτι των Βερσαλλιών τρεις ημέρες μετά την επίθεση, ο Κάμερον μάχεται εντός του βρετανικού κοινοβουλίου, προσπαθώντας να πείσει τους Βρετανούς νομοθέτες να δώσουν το πράσινο φως στις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις από αέρος κατά στόχων των τζιχαντιστών στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία μέχρι σήμερα χτυπάει στόχους μόνο στο Ιράκ, με ορμητήριο από το Ακρωτήρι της Κύπρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ