ΚΟΣΜΟΣ

Χάρβεϊ: Κίνδυνος έκρηξης σε χημικό εργοστάσιο αναγκάζει κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Χάρβεϊ: Κίνδυνος έκρηξης σε χημικό εργοστάσιο αναγκάζει κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
REUTERS/Jonathan Bachman

Οι κάτοικοι της κομητείας Χάρις στο Τέξας υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προληπτικά, λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς ή έκρηξης σε ένα χημικό εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή.

Ο γαλλικός όμιλος Arkema προειδοποίησε την κομητεία για «την πιθανή αντίδραση ορισμένων από τα χημικά προϊόντα που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Ενδεχομένως η χημική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στο εργοστάσιο, κάτι που θα οδηγούσε στην παραγωγή μεγάλης ποσότητας μαύρου καπνού», αναφέρει η ανακοίνωση των τοπικών αρχών.

«Πρόκειται μόνο για ένα προληπτικό μέτρο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των πυροσβεστών της κομητείας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την πόλη του Χιούστον, μεγάλο μέρος της οποίας έχει πλημμυρίσει από τις κατακλυσμιαίες βροχές της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ.

Το εργοστάσιο του Κρόσμπι κατασκευάζει οργανικά υπεροξείδια, μια ένωση που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών.

Σε ανακοίνωση, ο όμιλος Arkema αναφέρει ότι έπρεπε να απομακρυνθεί από το εργοστάσιο του Κρόσμπι η μικρή ομάδα που παρέμεινε εκεί αργά χθες το απόγευμα, καθώς η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη.

"Αυτή την ώρα, αν και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος, το ενδεχόμενο μια χημική αντίδραση να προκαλέσει πυρκαγιά ή/και έκρηξη είναι πραγματικό", τονίζει η εταιρία.

Τα χημικά προϊόντα που είναι αποθηκευμένα στο εργοστάσιο πρέπει να ψύχονται, αλλά η ηλεκτροδότηση διακόπηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές και οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης επλήγησαν από τις πλημμύρες. Τα επικίνδυνα προϊόντα μεταφέρθηκαν στη συνέχεια από τις ψυχόμενες αποθήκες τους σε κοντέινερ που ψύχονται από κινητήρες ντίζελ, αλλά και εκεί ακόμη η άνοδος του νερού διέκοψε τη λειτουργία των κινητήρων, εξηγεί η Arkema.

"Η Arkema δεν μπορεί να κάνει πολλά εν αναμονή της ύφεσης της καταιγίδας", υπογραμμίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η θερμοκρασία των ψυχόμενων κοντέινερ παρακολουθείται από απόσταση.

Η Arkema, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, είναι μια πολυεθνική με έδρα κοντά στο Παρίσι, που δημιουργήθηκε από την αναδιάρθρωση του χημικού κλάδου του πετρελαϊκού κολοσσού Total.

Τέσσερα τα επιβεβαιωμένα θύματα

Ένας αστυνομικός στο Χιούστον πέθανε την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στην εργασία του προκειμένου να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, ανεβάζοντας σε τέσσερα τα επιβεβαιωμένα θύματα του ακραίου αυτού καιρικού φαινομένου, ανακοίνωσε ο διοικητής της αστυνομίας της τέταρτης πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ.

Ο Στιβ Πέρες, που εργαζόταν 34 χρόνια στην αστυνομία, πνίγηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στον δρόμο μεταξύ της οικίας του, που βρίσκεται σε ένα προάστιο του Χιούστον, και του αστυνομικού τμήματος όπου εργαζόταν, εξήγησε ο Αρτ Ασιβίντο.

«Πέρασε δυόμιση ώρες προσπαθώντας με όλες του τις δυνάμεις να φτάσει στην εργασία του», επεσήμανε ο Ασιβίντο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν κατάφερε να βρει τρόπο διαφυγής».

Μια ομάδα δυτών με τη βοήθεια εθελοντών εντόπισε χθες Τρίτη το πρωί το πτώμα του αστυνομικού σε μια υπόγεια διάβαση βάθους πέντε μέτρων που είχε πλημμυρίσει.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερις θάνατοι από την έλευση την Παρασκευή της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ στο Τέξας. Ωστόσο πληροφορίες μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για έως και 20 νεκρούς, όμως ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ οι αρχές αναμένουν και τα αποτελέσματα νεκροψιών για να αποφανθούν αν όλοι οι θάνατοι αυτοί συνδέονται με τον Χάρβεϊ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ