ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλικό κρασί 6.000 ετών βρέθηκε σε σπηλιά στη Σικελία

Ιταλικό κρασί 6.000 ετών βρέθηκε σε σπηλιά στη Σικελία

Ίχνη κρασιού, ηλικίας 6.000 ετών εντοπίστηκαν σε ένα αρχαίο δοχείο που βρέθηκε σε μια σπηλιά στη Σικελία, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Ιταλοί παρήγαγαν κι έπιναν κρασί, πολύ νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Η «ανακάλυψη» αυτή που έκανε η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο South Florida ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την ιστορία του κρασιού, όχι μόνο όσον αφορά στην Ιταλία, αλλά παγκοσμίως.

Βάσει προηγούμενων ευρημάτων, η οινοποίηση στην Ιταλία ξεκίνησε πριν από περίπου 3 χιλιάδες χρόνια. Όμως, το αρχαίο χάλκινο δοχείο που εντοπίστηκε, σχεδόν άθικτο, σε μια σπηλιά στο Μόντο Κρόνιο, στην νοτιοδυτική ακτή της Σικελίας, δείχνει ότι η «γέννηση» του κρασιού στην ιταλική χερσόνησο έγινε πολύ νωρίτερα.

Στο δοχείο αυτό, που βρέθηκε κοντά στο Agrigento, οι ερευνητές εντόπισαν τρυγικό οξύ και νιτρικό άλας, χημικές ενώσεις που δημιουργούνται στα σταφύλια κατά τη διάρκεια της οινοποίησης.

Το γεγονός ότι τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται πριν από έξι χιλιάδες χρόνια, δείχνει ότι αυτό το κρασί που «κρυβόταν» στο χάλκινο δοχείο, είναι το αρχαιότερο ιταλικό κρασί και η παλαιότερη απόδειξη οινοποίησης παγκοσμίως, όπως αναφέρεται στην δημοσίευση των ερευνητών στο Microchemical Journal.

Μέχρι σήμερα, η αρχαιότερη δραστηριότητα που υποδείκνυε οινοποίηση, παγκοσμίως, είχε εντοπιστεί στην Αρμενία, σύμφωνα με το National Geographic, και η... ηλικία της υπολογίζεται στα 6.000 χρόνια, αν και υπάρχουν και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου για οινοποίηση τοποθετείται στη Νεολιθική περίοδο, πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Πάντως τα νεότερα ευρήματα στο Agrigento θα βοηθήσουν τους ειδικούς να «αποκρυπτογραφήσουν» τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν η παραγωγή κρασιού στη Σικελία, πριν από έξι χιλιάδες χρόνια.

Αν και τα στοιχεία που εντοπίστηκαν στο χάλκινο δοχείο δεν ήταν αρκετά για να εξακριβωθεί ο τύπος του κρασιού, κι αν ήταν λευκό ή κόκκινο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της εποχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ