ΚΟΣΜΟΣ

Φέρουν τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ να μετακινήθηκε προς και από Πάτρα

Φέρουν τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ να μετακινήθηκε προς και από Πάτρα
Michele Tantussi/Getty Images/Ideal Image

Σε πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι του Μπάρι την 1η Αυγούστου και επέστρεψε στις 5 του ίδιου μήνα φέρεται να είχε επιβιβαστεί ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις του Παρισιού, Αμπντελσλμάμ Σαλάχ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Corriere Della Serra, ο καταζητούμενος έφθασε στο Μπάρι την 1η Αυγούστου με έναν φίλο του, με αυτοκίνητο και κατόπιν επιβιβάσθηκε με το ΙΧ για την Πάτρα πριν εξαφανιστεί για πέντε ημέρες, φτάνοντας ίσως στη Συρία.

Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει ότι ο Αμπντεσλάμ Σαλά εμφανίστηκε εκ νέου μετά από πέντε ημέρες, επιστρέφοντας από την Πάτρα στο Μπάρι. Εν συνέχεια το δημοσίευμα τον φέρνει να διέσχισε την Ιταλία και να επέστρεψε στο Βέλγιο.

Ο φίλος του, με τον οποίο ταξίδευε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, είναι ο 26χρονος Βέλγος υπήκοος μαροκινής καταγωγής Αχμέντ Νταχμανί, ο οποίος συνελήφθη προχθές Σάββατο στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Από εκεί και πέρα, την 6η Αυγούστου, το αυτοκίνητό τους κατευθύνθηκε προς την περιφέρεια Βένετο, στην βορειοανατολική Ιταλία, κάτι που καθιστά δυνατό το ενδεχόμενο ο Σαλά να επέστρεψε στο Βέλγιο όχι απευθείας από την Γαλλία, αλλά μέσα από την Αυστρία.

Οι εισαγγελίες του Μπάρι και της Ρώμης διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, αλλά και για τυχόν «ιταλικές διασυνδέσεις» με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών Αλφάνο για το θέμα, ο οποίος και απάντησε: «Επρόκειτο για ευρωπαίους πολίτες με κοινοτικά διαβατήρια και ελευθερία διέλευσης. Πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού, δεν ήταν καταζητούμενοι, δεν ήταν φυγόδικοι, προς σύλληψη. Όταν οι πολίτες έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα». Πρόσθεσε ότι «οι ιταλικές αρχές κατάφεραν πάντως να εξακριβώσουν ότι ο Αμπντεσλάμ Σαλάμ πέρασε από το Μπάρι με φέρι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι γιλέκο με εκρηκτικά εντοπίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι, στην ίδια περιοχή που είχε εντοπιστεί το κινητό τηλέφωνο του Αμπντεσλάμ Σαλάχ, όπως μεταδίδει το Associated Press.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ