ΚΟΣΜΟΣ

Απωθήθηκαν οι τζιχαντιστές από τη λιβανο-συριακή μεθόριο

Απωθήθηκαν οι τζιχαντιστές από τη λιβανο-συριακή μεθόριο
REUTERS/Hassan Abdallah

Έντονη ικανοποίηση κυριαρχεί στον Λίβανο από την «απώθηση» των δυνάμεων του ISIS από τα σύνορα με τη Συρία.

Έπειτα από μια εβδομάδα μαχών, η «νίκη» αυτή κατέστη δυνατή έπειτα από μία αμφιλεγόμενη συμφωνία που προβλέπει την αποχώρηση των τζιχαντιστών από τον τομέα του μετώπου και τη μετάβασή τους στο προπύργιό τους στην Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία και στα σύνορα με το Ιράκ.

«Ανακοινώνουμε τη νίκη του Λιβάνου εναντίον της τρομοκρατίας και αφιερώνω αυτή τη νίκη σε όλους τους Λιβανέζους, οι οποίοι μπορούν να είναι υπερήφανοι για τον στρατό τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τελείωσαν (...) ο στρατός νίκησε», πρόσθεσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ζοζέφ Αούν.

Προχθές, Δευτέρα, η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία πολεμούσε το ΙΚ από τη συριακή πλευρά των συνόρων στο πλαίσιο μιας χωριστής επίθεσης, είχε ήδη ανακοινώσει πως μερικές εκατοντάδες τζιχαντιστές αποχώρησαν και από τις δύο πλευρές.

2017 08 28T193843Z 1563708362 RC1821A530A0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS LEBANON SYRIA

(Η αποχώρηση των τζιχαντιστών/REUTERS/ Omar Sanadiki)

Οι τζιχαντιστές έφυγαν με λεωφορεία με κατεύθυνση την Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), τη μοναδική συριακή επαρχία που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Όμως σχεδόν 48 ώρες μετά την αναχώρησή τους, τα λεωφορεία τους εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα στις πύλες αυτής της επαρχίας, αναφέρει σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, χωρίς να διευκρινίζει την αιτία αυτής της καθυστέρησης. Συριακές πηγές που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

2017 08 28T193845Z 1030721975 RC17D86E8090 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS LEBANON SYRIA

(REUTERS/ Omar Sanadiki)

Η συμφωνία προκάλεσε την οργή των Ιρακινών και ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε πως είναι «πολύ ανήσυχος» για την «απαράδεκτη» παρουσία τζιχαντιστών στα σύνορά του.

Η συμφωνία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις και στον Λίβανο, όπου πολλοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ αναχωρούν με «κλιματιζόμενα λεωφορεία» ενώ είναι ύποπτοι ότι εκτέλεσαν οκτώ λιβανέζους στρατιώτες που είχαν απαχθεί το 2014 από την οργάνωση αυτή.

Τα λείψανα αυτών των στρατιωτών βρέθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο κοντά στη ζώνη των μαχών ανάμεσα στον στρατό και το ΙΚ.

«Άκουσα πολλούς να ερωτούν 'γιατί ο στρατός δεν συνέχισε τη μάχη' (...), όμως είχα ευθύνες που όφειλα να φέρω σε πέρας», δήλωσε ο αρχηγός του λιβανικού στρατού. Αναφερόταν σε έναν από τους στόχους της μάχης, ο οποίος ήταν ακριβώς να βρεθούν τα λείψανα των στρατιωτών.

2017 08 28T165640Z 1995783225 RC1F8265A900 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS LEBANON SYRIA

(REUTERS/Hassan Abdallah)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ