ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο πίσω από τον κύριο ύποπτο του τουρκικού πραξικοπήματος

Μυστήριο πίσω από τον κύριο ύποπτο του τουρκικού πραξικοπήματος
Twitter/@cnnturk

Ο κύριος ύποπτος πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, Αντίλ Οκσούζ, εντοπίστηκε από τις Αρχές στην προσπάθεια του να «αποδράσει» από την Τουρκία, όμως η αστυνομία δεν κατάφερε να τον συλλάβει.

Σύμφωνα με άκρως μυστική έκθεση που δημοσιεύει η Cumhuriyet, στις 20 Ιουλίου του 2016 δόθηκε εντολή για εντοπισμό του υπόπτου από το σήμα του κινητού του τηλεφώνου.

Την ίδια ημέρα ο Οκσούζ έκανε μία σειρά τηλεφωνημάτων από την περιοχή Ακγιαζί, η θέση του εντοπίστηκε αλλά οι διωκτικές Αρχές δεν κατάφεραν να τον συλλάβουν καθώς απενεργοποίησε το κινητό του και δεν το ξανάνοιξε έκτοτε.

Η κυβερνητική Yeni Safak daily είχε αποκαλύψει στις 16 Αυγούστου του ίδιου έτους πως υπήρχε σειρά πληροφοριών για εμφάνιση του Οκσούζ σε γερμανικές πόλεις, καθώς ο ύποπτος είχε καταφέρει να το σκάσει στη Γερμανία.

Η είδηση είχε μεταδοθεί μέρες μετά τις δηλώσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πως η Οκσούζ εργαζόταν για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγορεί τον φυγόποινο πως πριν από τον πραξικόπημα είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ, όπου και συναντήθηκε με τον ιεροκύρηκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρόσωπο που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει «εγκέφαλο» της απόπειρας της 15ης Ιουλίου.

Μάλιστα τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας είχαν δημοσιεύσει και φωτογραφίες της συνάντηση του Οκσούζ με τον Γκιουλέν στην Πενσυλβάνια, όπου έχει διαφύγει από το 1999.

Σε δηλώσεις τους στο France24 τον περασμένο μήνα ο Γκιουλέν είχε αφήσει υπόνοιες για την σχέση της κυβέρνησης με τον Οκσούζ, μιλώντας και αυτός για σύνδεσή του με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

«Τον βρήκαν κάπου, δεν θυμάμαι που, ύστερα τον συνέλαβαν, ύστερα τον άφησαν ελεύθερο, και ύστερα αποδείχθηκε πως υπήρχε σχέση μεταξύ αυτού (του Οξούζ) και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών».

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να υποδεικνύει τον Γκιουλέν ως τον ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος, αν και ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ