ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: 18χρονος μήνυσε τον πατέρα του για συναισθηματική εγκατάλειψη

Βραζιλία: 18χρονος μήνυσε τον πατέρα του για συναισθηματική εγκατάλειψη
Reuters/File

Μια δικαστής από τη Βραζιλία είχε πριν λίγες ημέρες μια από τις πιο δύσκολες δίκες της καριέρας της. Ένα αγόρι 18 ετών μήνυσε τον βιολογικό πατέρα του για συναισθηματική εγκατάλειψη. Όμως δεν ζητούσε κάποια χρηματική αποζημίωση, μόνο μια ετυμηγορία που θα του επέτρεπε να συνεχίσει τη ζωή του.

Η Γκαμπριέλα Τζάρντον, δικαστής του Ομοσπονδιακού Επαρχιακού Δικαστηρίου της Βραζιλίας, έγραψε για την υπόθεση αυτή λέγοντας πως ήταν μια από τις πιο συναισθηματικές εμπειρίες που είχε στην καριέρα της.

Ο 18χρονος οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη ζητώντας να αναγνωριστεί νόμιμα ως ενήλικος ώστε να μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του μόνος και ανεξάρτητος.

Γράφοντας στο νομικό τμήμα της Βραζιλιάνικης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Metropoles, η δικαστής Τζάρντον εξηγεί ότι μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου έχοντας ήδη σχηματίσει εικόνα για την υπόθεση.

Όταν ήρθε η ώρα για τον πατέρα να απολογηθεί, είπε: «Δικαστά, δεν μπορώ να αναγκάσω τον εαυτό μου να αγαπήσει κάποιον. Πάντα τον φρόντιζα οικονομικά όμως δεν μπορώ να του δώσω κάτι παραπάνω».

Όταν ήρθε η ώρα του παιδιού να μιλήσει, η δικαστής ζήτησε από τον πατέρα να αποχωρήσει από την αίθουσα, όμως ο ίδιος επέμεινε να μείνει. Η Τζάρντον ισχυρίζεται ότι το αγόρι άρχισε να κλαίει και να απαριθμεί όλα όσα είχε περάσει στη ζωή του εξαιτίας του πατέρα του. Την θλίψη που βίωνε για κάθε σχολική συνάντηση που ποτέ δεν εμφανίστηκε, τις αναπάντητες κλήσεις, τις Κυριακές που πέρασε περιμένοντάς τον να εμφανιστεί και δεν ερχόταν...

Το αγόρι ισχυρίστηκε ότι πέρασε μια περίοδος που η απουσία του πατέρα του από τη ζωή του έγινε τόσο ανυπόφορη που τον παρακαλούσε απλά να συναντηθούν για να μιλήσουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σταμάτησε να απαντά στις κλήσεις του και δεν τον επισκέφθηκε ούτε όταν αρρώστησε βαριά. Το παιδί ζούσε με την μητέρα του.

Η δικαστής γράφει ότι στις αφηγήσεις αυτές, στα μάτια του πατέρα δεν υπήρχε ίχνος αγάπης ή μετάνοιας.

Ο 18χρονος ​​είπε ότι τελικά έπρεπε να "εξαφανίσει" τον πατέρα του για να μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή καθώς ακόμη αισθάνεται ότι το χρωστάει στον εαυτό του και ήθελε να φέρει τον άνθρωπο αυτό ενώπιον της δικαιοσύνης για να κατηγορηθεί για συναισθηματική εγκατάλειψη. Δεν ζητούσε κάτι άλλο, απλά ήθελε ο πατέρας του να νοιώσει ενοχή για την αδιαφορία του, σύμφωνα με την ίδια.

Η Γκαμπριέλα Τζάρντον δεν αποκάλυψε την ετυμηγορία της αν και ο νόμος είναι σαφής: ότι όσο ο γονέας παρέχει οικονομική στήριξη στο παιδί, δεν υπάρχει κάτι για να του προσάψει η δικαιοσύνη.

Ωστόσο, γράφει ότι η περίπτωση αυτή την έκανε να ξανασκεφτεί τους νόμους και τι εστί δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ