ΚΟΣΜΟΣ

Ακιντζί: Ο χρόνος «ενδυνάμωσε την οντότητα δύο χωριστών κρατών»

Ακιντζί: Ο χρόνος «ενδυνάμωσε την οντότητα δύο χωριστών κρατών»
REUTERS

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι ο χρόνος, που έχει περάσει, δεν συνέβαλε στην πραγματοποίηση ομοσπονδιακής λύσης, αντιθέτως, όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε «ενδυνάμωσε την οντότητα δύο χωριστών κρατών».

Στο μήνυμά του για το Κουρμπάν Μπαϊράμ (μουσουλμανική γιορτή των Θυσιών), ο Ακιντζί είπε: «είτε θα πάμε σε λύση κάτω από μία στέγη με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία, είτε θα βρεθεί δρόμος για να ζουν οι δύο πλευρές πλάι-πλάι, κάτω από δύο χωριστές οροφές».

Πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, πως «σε κάθε περίπτωση είναι αναπόφευκτο να υπάρξει συμφωνία των πλευρών».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «δεν έχει την απαραίτητη αποφασιστικότητα» για την εξεύρεση λύσης και επανέλαβε τη θέση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια με την ίδια μεθοδολογία και με διαδικασία, που θα είναι ανοικτού τέλους.

Αναστασιάδης: Γιατί έστειλα έγγραφα του Κραν Μοντανά σε επιλεγμένα πρόσωπα

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με γραπτή δήλωσή του, έδωσε εξηγήσεις και διευκρινίσεις, μετά τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, για τον φάκελο με έγγραφα από τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, που έστειλε με προσωπική του επιστολή σε ορισμένους δημοσιογράφους, πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Τόσο η επιστολή του κ. Αναστασιάδη, όσο και τα έγγραφα φέρουν την ένδειξη «απόρρητο».

Ο Κύπριος Πρόεδρος στη δήλωσή του αναφέρει ότι ενώ είχε αποφύγει να σχολιάσει τα όσα αβάσιμα του καταλογίζονται «περί διαρροής τάχα απορρήτων εγγράφων», «όμως η επίκληση ποινικών ευθυνών δεν του αφήνουν άλλη επιλογή παρά να απαντήσει, χωρίς όμως, να χρησιμοποιεί επίθετα και χαρακτηρισμούς, που άλλοι του αποδίδουν».

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι μετά το Κραν Μοντανά δέχθηκε έντονη κριτική από τη μία ότι έδωσε τα πάντα και από την άλλη ότι είχε εξίσου την ευθύνη με την Τουρκία για το ναυάγιο.

Δεδομένου του γεγονότος, προσθέτει, ότι η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατετέθη και λαμβάνοντας υπόψη την προκατάληψη κάποιων διπλωματικών κύκλων, αλλά και την επιδίωξη της τουρκικής πλευράς να αποδώσει την ευθύνη του ναυαγίου στους Ελληνοκυπρίους, έκρινε «πως αντί να επιλέξει την οδό της σύγκρουσης με ανθρώπους, τους οποίους θεωρεί ότι ενεργούσαν από γνήσιο ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού, ήταν ορθότερο να απευθυνθεί με προσωπική επιστολή, επεξηγώντας τεκμηριωμένα τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά».

Την επιστολή μου, σημειώνει, αλλά και τα συνοδευτικά έγγραφα, χαρακτήρισα ως απόρρητα, επειδή στόχος ήταν να ενημερωθούν οι παραλήπτες δια ιδίαν χρήση, προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη ισχυρισμών που ενδεχομένως να τύγχαναν αξιοποίησης από τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Αναστασιάδης απαριθμεί τα έγγραφα αυτά, υποστηρίζοντας ότι «όλα κατ’ επανάληψη έχουν δει το φως το δημοσιότητας». Τα έγγραφα είναι:

1. Το ανακοινωθέν της 4ης Ιουνίου μετά την κοινή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

2. Οι παράμετροι του γενικού γραμματέα που έθεσε στο Κραν Μοντανά.

3. Οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ημερομηνίας 5/7/2017 και 6/7/2017, που άπτονται τόσο των εσωτερικών πτυχών, όσο και των θεμάτων ασφάλειας, εγγυήσεων και στρατευμάτων κατοχής.

4. Οι προτάσεις της Τουρκίας ημερομηνίας 3/7/2017.

5. Οι προτάσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς 3/7/2017 για θέματα εσωτερικών πτυχών.

6. Τα αποσπάσματα πρακτικών της 6ης προς την 7η Ιουλίου, τα οποία έχουν αποσταλεί προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξιωματούχους και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλειάδα άλλων ηγετών.

7. Αποσπάσματα συνομιλίας με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών (Έσπεν Άιντε), για τα οποία δημοσίως και γραπτώς προέβη σε εκτεταμένη ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι είναι σαφές ότι «ουδέν των εγγράφων μπορεί να κριθεί ως διαβαθμισμένης σημασίας και απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κατανοήσουν ότι τις κρίσιμες ώρες που περνούμε και πέραν των οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων, αυτό που προέχει είναι το υπέρτατο συμφέρον της πατρίδας μας και όχι οι προσωπικές φιλοδοξίες».

Ο γγ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι με έκπληξη διαπίστωσε ότι τα έγγραφα στάλθηκαν και στον ίδιο. Ο κ. Κυπριανού δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «θεωρεί προσβολή απέναντι στα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το γεγονός ότι επέλεξε να στείλει τον εν λόγω φάκελο μόνο στον ίδιο».

Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε δε ότι στα έγγραφα δεν υπάρχει αναφορά για το «τι έγινε την τελευταία μέρα στο Κραν Μοντανά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ