ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 50.000 τζιχαντιστές στην Ευρώπη - φόβοι για επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς

Πάνω από 50.000 τζιχαντιστές στην Ευρώπη - φόβοι για επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς
Αστυνομικός σε σημείο ελέγχου στη Βαρκελώνη REUTERS/Susana Vera

Η αποκάλυψη του Συντονιστή Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ, Gilles de Kerchove, προκάλεσε ρίγη ανησυχίας: σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τζιχαντιστές είναι περισσότεροι από 50.000 είπε, και προσέθεσε δίχως περιστροφές «θα υπάρξει και επόμενη ‘Βαρκελώνη».

Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ο ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε επίσης ότι οι περισσότεροι απ’ οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ φανατικοί ισλαμιστές βρίσκονται επί βρετανικού εδάφους -συγκεκριμένα 35.000.

Εξ αυτών, όπως είπε, 3.000 «ανησυχούν» ιδιαίτερα τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και 500 βρίσκονται νυχθημερόν στο μικροσκόπιό τους.

Η Γαλλία έχει 17.000. Η Ισπανία λιγότερους, οπωσδήποτε, όμως, περισσότερους από 5.000. Περί τους 2.000 κυκλοφορούν στο Βέλγιο ενώ γύρω στους 500 συμπολίτες τους μάχονται ήδη στη Συρία.

Άλλο τόσο ανησυχητική ήταν και η προειδοποίησή του ότι το ISIS απεργάζεται σχέδια κυβερνοεπίθεσης -μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια- σε πυρηνικούς σταθμούς ή συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ενδεχομένως με τη βοήθεια ρώσων χάκερ τους οποίους θα πληρώσει αδρά.

Οι αλλοδαποί μαχητές του ISIS επιστρέφουν στην Ευρώπη

Οι αλλοδαποί μαχητές που εγκαταλείπουν το ISIS τώρα που αυτό ηττάται στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ και επιστρέφουν στην Ευρώπη προβληματίζουν ιδιαίτερα τις υπηρεσίες ασφαλείας καθώς και η τυπολογία των επιθέσεων, όπως δείχνουν τα χτυπήματα του τελευταίου καιρού. Στην πλειοψηφία τους οι δράστες δεν είναι μέλη τζιχαντιστικών οργανώσεων -άρα πιο δύσκολα εντοπίσιμοι- αλλά συμπαθούντες που εμπνέονται απ’ αυτές και δρουν μοναχικά μεν αλλά δίχως να είναι μόνοι. Αντίθετα, είναι πλήρως δικτυωμένοι και ενεργοί στη διαδικτυακή τζιχαντιστική κοινότητα από την οποία αντλούν υποστήριξη και παίρνουν συμβουλές και οδηγίες για να προετοιμάσουν τις επιθέσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ