ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Την απαλλαγή του Λούλα για τη μία από τις υποθέσεις διαφθοράς εισηγούνται εισαγγελείς

Βραζιλία: Την απαλλαγή του Λούλα για τη μία από τις υποθέσεις διαφθοράς εισηγούνται εισαγγελείς
REUTERS/Ueslei Marcelino

Να μπει στο αρχείο η μια από τις υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα που εκκρεμεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ελλείψει στοιχείων εισηγήθηκαν εισαγγελείς την Παρασκευή.

Οι εισαγγελείς εξήγησαν σε ανακοίνωσή τους ότι ο πρώην γερουσιαστής Ντελσίτζιου Αμαράλ είχε πει ψέματα για τον Λούλα όταν είχε κάνει την ομολογία του.

Η κατάθεσή του ήταν το κλειδί σε αυτή την υπόθεση, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ γίνεται εισήγηση να προσαχθεί ο Αμαράλ σε δίκη για ψευδορκία.

Ο Αμαράλ είχε κατηγορήσει τον Λούλα ότι μαζί με έναν δισεκατομμυριούχο τραπεζίτη, τον Αντρέ Εστέβες, προσπάθησαν να εξαγοράσουν τη σιωπή ενός στελέχους της Πετρομπράς, της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, για τη διαφθορά του πρώην προέδρου.

Η υπόθεση αυτή παρακώλυσης της δικαιοσύνης είναι μία από τις πέντε οι οποίες εκκρεμούν σε βάρος του Λούλα και αναμένεται να καταλήξουν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Οι εισαγγελείς πρότειναν επίσης να μπουν στο αρχείο οι κατηγορίες σε βάρος του Εστέβες, πρώην διευθύνοντος συμβούλου και μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας επενδύσεων Grupo BTG Pactual.

Σε δική της ανακοίνωση η ομάδα της υπεράσπισης του Λούλα χαιρέτισε την τοποθέτηση των εισαγγελέων, τη χαρακτήρισε «δίκαιη» και τόνισε ότι ο πρώην πρόεδρος ουδέποτε προσπάθησε να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη. Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Αμαράλ διέψευσε ότι ο πελάτης του είπε ψέματα.

Ο Λούλα καταδικάστηκε για μια άλλη υπόθεση τον Ιούλιο και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 9 1/2 ετών για παθητική διαφθορά, καθώς φέρεται να είχε δωροδοκηθεί με σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ από την κατασκευαστική εταιρεία OAS. Ο πρώην πρόεδρος άσκησε έφεση.

Η καταδίκη του Λούλα, ιδρυτικού στελέχους του Κόμματος Εργαζομένων (PT), άφησε άναυδους πολλούς στη χώρα και χαρακτηρίστηκε βαρύ πλήγμα για τον ίδιο, μεσούσης της προσπάθειάς του να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. Ο πρώην συνδικαλιστής, που παραμένει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του, είχε επαινεθεί διεθνώς για τις πολιτικές που εφάρμοσε με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων στη Βραζιλία.

Ο Λούλα είναι ο πιο γνωστός και δημοφιλής πολιτικός που έχει καταδικαστεί μέχρι σήμερα εντός των ορίων της ευρείας κλίμακας έρευνας για τη διαφθορά στη Βραζιλία, η οποία διαρκεί τρία χρόνια κι έφερε στο φως ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης, της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων.

Πάνω από 100 μέχρι πρότινος ισχυροί επιχειρηματίες και πολιτικοί έχουν κριθεί ένοχοι αφότου ξεκίνησε η έρευνα για το κύκλωμα αυτό, στις αρχές του 2014.

Η κάτω Βουλή του βραζιλιάνικου Κογκρέσου απέρριψε σε ψηφοφορία που διεξήχθη τον περασμένο μήνα την προσαγωγή σε δίκη του νυν προέδρου, του Μισέλ Τέμερ, για δωροληψία. Εάν ο Τέμερ προσαγόταν σε δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο η προεδρία του πιθανόν θα τερματιζόταν πρόωρα.

Ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να απαγγελθούν νέες κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του Τέμερ, σύμφωνα με τον Χοντρίγκου Ζανό, τον γενικό εισαγγελέα της Βραζιλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ