ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Γιούτα με τη βίαιη προσαγωγή νοσοκόμας (vid)

Σάλος στη Γιούτα με τη βίαιη προσαγωγή νοσοκόμας (vid)

Ένας αστυνομικός του Σολτ Λέικ Σίτι, της πρωτεύουσας της αμερικανικής Πολιτείας της Γιούτα (δυτικά), προκάλεσε σκάνδαλο στις ΗΠΑ διότι κακομεταχειρίστηκε μια νοσοκόμα όταν εκείνη αρνήθηκε να πάρει αίμα από έναν ασθενή που ήταν αναίσθητος και να του το παραδώσει.

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε την 26η Ιουλίου, αλλά βίντεο που το κατέγραψαν δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, όταν η νοσοκόμα, η Άλεξ Γουόμπελς, 41 ετών, πρώην ολυμπιακή σκιέρ, έδωσε συνέντευξη Τύπου.

Οι εικόνες από τις κάμερες που ήταν ενσωματωμένες στις στολές των αστυνομικών και από τις κάμερες κινητών τηλεφώνων εργαζόμενων στο νοσοκομείο δείχνουν τη νοσοκόμα να ζητάει βοήθεια και να αφήνει κραυγές τρόμου καθώς ο αστυνομικός της όρμησε, την έσπρωξε και την προσήγαγε βίαια κατά τη διάρκεια της βάρδιας της στο πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Γιούτας. Οι εικόνες έκαναν χθες τον γύρο του διαδικτύου και μεταδόθηκαν από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας.

Ο αστυνομικός έπειτα έσυρε τη Γουόμπελς στην έξοδο του νοσοκομείου και η νοσοκόμα οδηγήθηκε και παρέμεινε για περίπου είκοσι λεπτά μέσα σε περιπολικό της αστυνομίας, πριν αφεθεί ελεύθερη κατόπιν παρέμβασης ενός στελέχους της διοίκησης του Ιατρικού Κέντρου, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του ιδρύματος, τη Σουζάν Γουιντσέστερ.

Η ίδια εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δείγμα αίματος ενός ασθενούς μπορεί να παραδίδεται στην αστυνομία αν συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις: «ότι δίνει τη συναίνεσή του, ότι τελεί υπό κράτηση ή ότι υπάρχει (δικαστική) εντολή, και καμιά από τις αυτές τις προϋποθέσεις δεν εκπληρωνόταν», επομένως, συμπλήρωσε, η νοσοκόμα δεν έκανε τίποτε άλλο από το να «εφαρμόσει την πολιτική του νοσοκομείου».

«Αυτό που έγινε είναι πολύ ασυνήθιστο, όλοι έχουν υποστεί σοκ, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στους εργαζομένους μας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η δήμαρχος του Σολτ Λέικ Σίτι αλλά και ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης ζήτησαν συγγνώμη σε μια κοινή ανακοίνωση την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα χθες.

«Αυτό το οποίο είδα είναι εντελώς απαράδεκτο (...) ζητώ προσωπικά συγγνώμη από την (νοσοκόμα Άλεξ) Γουόμπελς για αυτό που υπέστη ενώ απλά έκανε τη δουλειά της», έγραψε η δήμαρχος Τζάκι Μπισκούπσκι στην ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης Μάικ Μπράουν σημείωσε ότι είναι «ανάστατος» έπειτα από «όσα είδε στο βίντεο». «Ελήφθησαν άμεσα μέτρα (...) οι εικόνες από τις κάμερες σώματος εξετάζονται και έχει αρχίσει εσωτερική έρευνα», πρόσθεσε.

Με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε αργότερα χθες, η νοσοκόμα διαβεβαίωσε ότι «δέχεται» τη συγγνώμη της δημάρχου και του επικεφαλής της αστυνομίας και πρόσθεσε πως θέλει να «συνεργαστεί μαζί τους» προκειμένου να υπάρξει «καλύτερος διάλογος».

Ο αστυνομικός ο οποίος προχώρησε στη βίαιη προσαγωγή της νοσοκόμας «τέθηκε σε διαθεσιμότητα», ενώ οι πρακτικές όσον αφορά τη λήψη δειγμάτων αίματος υπόπτων αναθεωρούνται, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο εισαγγελέας της Κομητείας του Σολτ Λέικ ανέφερε μέσω Facebook ότι ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα για τις ενέργειες του αστυνομικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ