ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια κατακραυγή για τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Παγκόσμια κατακραυγή για τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας
Mandatory credit Kyodo/via REUTERS

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη νέα πυρηνική δοκιμή, με βόμβα υδρογόνου, που πραγματοποίησε την Κυριακή η Βόρεια Κορέα. Ισχυρή απάντηση στην Πιονγκγιάνγκ ζητά η Σεούλ, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει «με τη μέγιστη αυστηρότητα», ενώ οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας.

Ισχυρή απάντηση στη Βόρεια Κορέα ζητά η Σεούλ

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε σήμερα να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

2017 09 03T081249Z 1739790057 RC171F17DB70 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή: Blue House/Yonhap/via REUTERS

Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα», τόνισε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα, πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

Καταδίκη και από το Πεκίνο

Το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα σήμερα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

Η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αμερικανική δέσμευση για την υπεράσπιση της Ιαπωνίας

Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ δήλωσε σήμερα στον Ιάπωνα ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας, μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα. Ο ΜακΜάστερ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σοτάρου Τανιούτσι, γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

2017 09 03T081639Z 932262929 RC1C5627C750 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή: REUTERS/Jim Bourg/File Photo

Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν ότι, καθώς η κρίση με τη Βόρεια Κορέα «κλιμακώνεται», χρειάζεται να συνεχιστεί η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τη Νότια Κορέα.

Ο Άμπε και ο Τραμπ συμφώνησαν ότι η πίεση στη Βόρεια Κορέα πρέπει να αυξηθεί, τόνισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνδιάλεξη.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ συνομίλησε με τον Άμπε καθώς επέστρεφε με το προεδρικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον μετά την επίσκεψή του στο Χιούστον, τη μεγαλούπολη του Τέξας που επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε λίγο αργότερα η αμερικανική προεδρία αναφέρεται ότι ο Τραμπ επαναβεβαίωσε κατά τη συνδιάλεξη με τον Άμπε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον, το Τόκιο και τη Σεούλ μπροστά στην εντεινόμενη απειλή της Βόρειας Κορέας.

Μέγιστη αυστηρότητα ζητά ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει «με τη μέγιστη αυστηρότητα» μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα το βράδυ η Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί συνέχεια σε μια σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της Πιονγκγιάνγκ, την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα, να πλήξει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», ανάφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

2017 08 31T175448Z 1014245697 RC1C12B250E0 RTRMADP 3 FRANCE NETHERLANDS


Πηγή:REUTERS/Philippe Wojazer

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα (...) Επιθυμεί επίσης μια συντονισμένη και ξεκάθαρη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση με τον πιο αυστηρό τρόπο, προκειμένου να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα πίσω στον δρόμο του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και στην πλήρη εγκατάλειψη των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια, λέει η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή που φέρεται να πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.

Για περιφρόνηση των διεθνών αξιώσεων μιλά η ΙΑΕΑ

Η πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα είναι μια «εξαιρετικά ατυχής» ενέργεια, η οποία συνιστά «πλήρη περιφρόνηση» των διεθνών αξιώσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Η πυρηνική δοκιμή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είναι μια εξαιρετική ατυχής ενέργεια», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Γιουκίγια Αμάνο.

Αυτή η έκτη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή συνιστά «πλήρη περιφρόνηση των επαναλαμβανόμενων απαιτήσεων της διεθνούς κοινότητας», προσθέτει ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ η οποία έχει την έδρα της στη Βιέννη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ