ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Η πριγκίπισσα Μάκο εγκαταλείπει επισήμως το παλάτι για να παντρευτεί έναν «κοινό θνητό»

Ιαπωνία: Η πριγκίπισσα Μάκο εγκαταλείπει επισήμως το παλάτι για να παντρευτεί έναν «κοινό θνητό»
REUTERS/Shizuo Kambayashi/Pool

Η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας εγκαταλείπει και επισήμως την θέση της στην αυτοκρατορική οικογένεια ώστε να παντρευτεί τον «κοινό θνητό» αγαπημένο της, όπως ανακοίνωσε επίσημα το παλάτι.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης της, που έγινε από τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό NHK, θα μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας, όπως επιβάλλεται από τον κανονισμό της χώρας, σύμφωνα με τον οποίο κάθε γυναίκα μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας όταν παντρευτεί "κοινό θνητό" χάνει το καθεστώς που τη διέπει και γίνεται από γαλαζοαίματη "κοινή θνητή".

Η Μάκο είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα εγγόνια του Αυτοκράτορα Ακιχίτο. Τα άλλα τρία είναι η μικρότερη αδελφή της Κάκο, ο αδελφός της Χισαχίτο και η κόρη του πρίγκιπα Ναρουχίτο, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του πατέρα του όταν αποσυρθεί, Αΐκο.

Η Μάκο και ο μνηστήρας της Κομούρο σπούδασαν στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο. Η πριγκίπισσα έχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και εργάζεται σε μουσείο.

Ο αριθμός των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας έχει μειωθεί σημαντικά και υπάρχουν φόβοι πως ο πρίγκιπας Χισαχίτο, ίσως είναι ο τελευταίος διάδοχος του θρόνου. Ο 10χρονος εγγονός του αυτοκράτορα είναι ένας από τους τέσσερις «κληρονόμους» του θρόνου, μαζί με τον θείο του (Ναρουχίτο), τον πατέρα του (Ακισίνο) και τον αδελφό του Ακιχίτο, που διανεύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του.

2017 09 03T074253Z 1192547563 RC126679BDF0 RTRMADP 3 JAPAN ROYALS ENGAGEMENT

(REUTERS/Shizuo Kambayashi/Pool)

Πριν από λίγους μήνες η Ιαπωνική Βουλή ψήφισε νόμο που θα επιτρέπει στον αυτοκράτορα να παραιτηθεί από την θέση του, ένας νόμος όμως που είναι «φωτογραφικός», καθώς αφορά αποκλειστικά τον Ακιχίτο, ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχίες πως η ηλικία του, είναι 83 ετών, και τα προβλήματα υγείας του δεν θα του επιτρέψουν να εξασκεί για μεγάλο διάστημα ακόμη τα καθήκοντά του.

Στον νόμο δεν υπάρχει καμία αναφορά για την υποχρέωση των γυναικών της οικογένειας να παραιτούνται από την αυτοκρατορική τους θέση σε περίπτωση που θελήσουν να παντρευτούν έναν κοινό θνητό.

Όπως αναφέρει το Reuters, συντηρητικές τάξεις της χώρας φοβούνται πως αν αλλάξει αυτό, τότε ανοίγει ο δρόμος που θα επιτρέψει στις γυναίκες να αναλάβουν την αυτοκρατορική θέση.

2017 09 03T074141Z 1103449426 RC1C8397D510 RTRMADP 3 JAPAN ROYALS ENGAGEMENT

(REUTERS/Shizuo Kambayashi/Pool)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ