ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα: Τι θα συμβεί αν ο Κιμ πατήσει το κουμπί;

Πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα: Τι θα συμβεί αν ο Κιμ πατήσει το κουμπί;
KCNA/via REUTERS

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική της δοκιμή την Κυριακή, δοκιμάζοντας μια βόμβα υδρογόνου με απόλυτη επιτυχία, όπως ανακοίνωσε το καθεστώς Κιμ, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα» προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων. Το γεγονός αυτό εντείνει τους φόβους ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πιο κοντά στην κατασκευή ενός πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και θα μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ.

Η βόμβα υδρογόνου είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχει δοκιμάσει η Βόρεια Κορέα μέχρι σήμερα, με τους ειδικούς να εκτιμούν την ισχύ της μεταξύ 50 κι 120 κιλοτόνων.

Κοινώς, πρόκειται για ένα όπλο πολύ ισχυρότερο ακόμη κι από την ατομική βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα το 1945, σκοτώνοντας επί τόπου 80.000 ανθρώπους, και η ισχύς της οποίας έφθανε τους 15 κιλοτόνους.

Γιατί έκανε δοκιμή πυρηνικής βόμβας η Βόρεια Κορέα

Ένα πυρηνικό όπλο είναι ο απόλυτος «μηχανισμός επιβίωσης» ενός απομονωμένου καθεστώτος, που ασκεί μικρή επιρροή κι έχει ελάχιστους «φίλους».

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ πρώτη τα πυρηνικά της όπλα. Κάτι τέτοιο θα γινόταν η αφορμή να ξεσπάσει ένας πόλεμος, τον οποίο η Βόρεια Κορέα δεν θα μπορούσε να νικήσει και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αυτό το γνωρίζει καλά. Συνεπώς δεν θα ρίσκαρε να θέσει σε κίνδυνο, ούτε τη δυναστεία της οικογένειάς του, ούτε το καθεστώς.

Ο Κιμ επίσης επιζητά την διεθνή αναγνώριση, άρα ένα πυρηνικό οπλοστάσιο είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να κάνει την παγκόσμια κοινότητα να στρέψει στη Βόρεια Κορέα την προσοχή της.

«Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας γνωρίζουν ότι οι νεκροί δεν χρειάζονται χρήματα και πιστεύουν ότι χωρίς πυρηνικά όπλα οι ίδιοι θα είναι σαν... νεκροί», υποστηρίζει σε άρθρο του στο CNNi ο Αντρέι Λανκόβ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kookmin της Σεούλ.

Θα γίνει πόλεμος;

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις προειδοποίησε την Κυριακή με «ευρεία στρατιωτική απάντηση» σε κάθε απειλή από τη Βόρεια Κορέα προς τις ΗΠΑ, βγαίνοντας από τον Λευκό Οίκο, όπου είχε μόλις ενημερώσει τον πρόεδρο Τραμπ για τις «πολλές στρατιωτικές επιλογές» της Ουάσινγκτον απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ.

2017 09 03T194114Z 828564127 RC180B6838D0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES MATTIS


Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει τον πρόεδρο Τραμπ για όλες τις στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα./ Πηγή: REUTERS/Mike Theiler

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα, αρκέστηκε να απαντήσει «θα δούμε».

Πόσο πιθανό είναι όμως οι ΗΠΑ να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα; Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και οι ΗΠΑ διαθέτουν συντριπτική δύναμη πυρός σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, μια ενδεχόμενη επίθεση θα προκαλούσε καταστροφικές απώλειες στις γειτονικές Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Τι θα συμβεί πριν από έναν ενδεχόμενο πόλεμο ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

Επιπλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δυο εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε συνδυασμό με την πρόσφατη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιονγκγιάνγκ, δείχνουν ότι και το αμερικανικό έδαφος κινδυνεύει από πυρηνική επίθεση. Αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο θα εξακριβωθεί αν οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα ευσταθούν, ωστόσο ακόμη και η παραμικρή πιθανότητα να αληθεύουν, αυξάνει δραματικά το ρίσκο στρατιωτικής επέμβασης.

Τι θα συμβεί αν επιτεθεί ο Κιμ

2017 09 02T022912Z 1425020357 RC1996BDED10 RTRMADP 3 NORTHKOREA POITICS


Πηγή: KCNA via REUTERS

Τον τελευταίο μήνα η Πιονγκγιάνγκ έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις της, αφενός απειλώντας να επιτεθεί με πύραυλο στο νησάκι Γκουάμ στον Ειρηνικό, που είναι αμερικανικό έδαφος, και αφετέρου εκτοξεύοντας έναν πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία πριν καταλήξει στη θάλασσα.

Μόλις 14 λεπτά χρειάζονται οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας για να πλήξουν το Γκουάμ

Σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα αποφασίσει να κάνει πράξη τις απειλές της και να επιτεθεί πρώτη, οι ΗΠΑ έχουν έτοιμες τις γραμμές άμυνάς τους.

Κάποιες από αυτές είναι το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, που μπορεί να καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους, μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, αλλά και το σύστημα Aegis, το οποίο «εδρεύει» σε πλοίο και μπορεί να εντοπίσει και να αναχαιτίσει ως και 100 πυραύλους ταυτόχρονα.

defence1


Στο γράφημα του CNNi απεικονίζονται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αναχαιτιστεί βορειοκορεατικός πύραυλος.

Αμφότερα αυτά τα συστήματα, μπορούν θεωρητικά να καταρρίψουν έναν πύραυλο που φέρει πυρηνική κεφαλή, αποτρέποντας και την έκρηξή της, παρ’ όλα αυτά δεν θα αποφεύγονταν οι κίνδυνοι από την ακτινοβολία που θα εξέπεμπε.

Fort Greely: Στα άδυτα της βάσης που είναι έτοιμη να καταρρίψει τους βορειοκορεατικούς πυραύλους

Οι εναλλακτικές επιλογές των ΗΠΑ

2017 09 03T160509Z 804317523 RC1D53ECE840 RTRMADP 3 STORM HARVEY TRUMP


Πηγή: REUTERS/Mike Theiler

Πέραν της στρατιωτικής επέμβασης, οι εναλλακτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας είναι δύο, η επιβολή κυρώσεων και οι διαπραγματεύσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προσπαθεί εδώ και μια δεκαετία να «καταπνίξει» το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, όμως οι προσπάθειές του δεν έχουν και μεγάλη επιτυχία.

Στις αρχές Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προχώρησε στην επιβολή νέων κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ, λίγες μόνον μέρες μετά τις κυρώσεις που αποφάσισε και η αμερικανική Γερουσία.

Φαίνεται όμως πως η επιβολή κυρώσεων δεν πτοεί τον Κιμ Γιόνγκ Ουν, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων. Το μόνο μέσο πίεσης που φαίνεται να μένει στον Ντόναλντ Τραμπ είναι το μαζούτ, το οποίο η Βόρεια Κορέα εισάγει από την Κίνα.

2017 08 29T222021Z 1854034417 RC128FA62660 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή:KCNA via REUTERS

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε αφήσει να διαφανεί η προοπτική του διαλόγου με τον Κιμ Γιόνγκ Ουν, ωστόσο αναλαμβάνοντας καθήκοντα επέλεξε μια πιο σκληρή τακτική.

Πρόσφατα μάλιστα απέρριψε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων με το καθεστώς Κιμ, σημειώνοντας σε ένα tweet του πως «ο διάλογος δεν είναι η απάντηση», στις προκλητικές ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ.

Η αμερικανική πλευρά εδώ και χρόνια εμφανίζεται πρόθυμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, υπό τον όρο ότι η πλευρά Κιμ θα δεσμευθεί να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Υπάρχουν βέβαια και οι φωνές που λένε πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δεχθούν να κάνουν μια υποχώρηση, ώστε να καταφέρουν να πείσουν την Πιονγκγιάνγκ να προσέλθει σε διάλογο. Μια τέτοια υποχώρηση θα ήταν οι ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικούς πυραύλους, υπό τον όρο ότι δεν θα κάνει δοκιμές, ούτε θα προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων.

«Είναι μια επιλογή ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο», σημειώνει ο καθηγητής Lankov.

Ποιος άλλος θα μπορούσε να βοηθήσει

Ο αμερικανός πρόεδρος αρχικά ενθάρρυνε την Κίνα, που έχει μια "εκρηκτική" σχέση με το καθεστώς Κιμ να αναλάβει πρωτοβουλία και να πείσει τους γείτονές τους να «πειθαρχήσουν», όμως πολλοί ήταν οι αναλυτές δεν μοιράζονταν την ίδια βεβαιότητα με τον Λευκό Οίκο για την ικανότητα του Πεκίνου να πείσει την Πιονγκγιάνγκ να κάνει στροφή στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο, την Κυριακή, μετά και τη νέα πυρηνική δοκιμή από την Βόρεια Κορέα, ο Ντόναλντ Τραμπ έστρεψε τα πυρά του και στην Κίνα, λέγοντας πως «η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει εξελιχθεί σε μεγάλη απειλή και ντροπή για την Κίνα, η οποία επιχειρεί να βοηθήσει με λίγη επιτυχία».

Παρ’ όλο που η Κίνα στηρίζει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται ότι το Πεκίνο δεν ασκεί αρκετή οικονομική πίεση στην Πιονγκγιάνγκ, απειλώντας μάλιστα με επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές επιχειρήσεις.

«Αν και η Ουάσινγκτον ελπίζει, η Κίνα δεν πρόκειται να δώσει τη λύση στο πρόβλημα της Βόρειας Κορέας», γράφει σε άρθρο της στο CNN η Jennifer Lind, επίκουρη καθηγήτρια στο Dartmouth College, εξηγώντας πως «η Κίνα ανησυχεί περισσότερο για την πολιτική σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο. Οι Κινέζοι φοβούνται ότι μια σοβαρή οικονομική πίεση ενέχει το ρίσκο να προκληθεί κατάρρευση του καθεστώτος Κιμ, κάτι που θα προκαλούσε χάος σε ολόκληρη τη χερσόνησο».

What happens if Kim attacks? 5 things to know about North Korea, By Katie Hunt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ