ΚΟΣΜΟΣ

Ο ISIS επιχείρησε να στρατολογήσει ρεπόρτερ για να κάνει επίθεση στο Λονδίνο

Ο ISIS επιχείρησε να στρατολογήσει ρεπόρτερ για να κάνει επίθεση στο Λονδίνο
REUTERS

Να στρατολογήσει έναν ρεπόρτερ στον ISIS, προκειμένου να διεξάγει την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, επιχείρησε ένας τζιχαντιστής.

Όπως αποκαλύπτει εκπομπή του BBC, τον περασμένο χρόνο, ο τζιχαντιστής "προσέγγισε" έναν ρεπόρτερ που ανήκει στο δυναμικό του και βρισκόταν σε μυστική αποστολή και τον ενθάρρυνε να μπει στην οργάνωση και να πραγματοποιήσει μία επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου. Μάλιστα φέρεται να του επεσήμανε ότι μπορεί να κάνει την επίθεση μόνος ή με κάποιον άλλο.

Επιπλέον, προκειμένου να εκπαιδευτεί, του παρουσίασε διάφορα «σεμινάρια» περί τρομοκρατίας που βρίσκονται στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), τα οποία όπως αναφέρει το BBC, φέρουν απίστευτες ομοιότητες με την επίθεση που έγινε στη London Bridge τον περασμένο Ιούνιο, στην οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο ρεπόρτερ του BBC για δύο χρόνια διεξήγαγε έρευνα για τον εξτρεμισμό του ISIS και χρησιμοποιούσε το twitter προκειμένου να έρθει σε επαφή με τον τζιχαντιστή Junaid Hussain, γεννημένο στο Μπέρμιγχαμ, ο οποίος στρατολογούσε μέλη στην οργάνωση.

Οι δύο άντρες συνομιλούσαν σε ένα site με κρυπτογραφημένα μηνύματα, στα οποία ο 21χρονος Hussain ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τον ρεπόρτερ στο να μάθει να φτιάχνει βόμβες στο σπίτι.

Όταν ο Hussain σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή υπό τον αμερικανικό συνασπισμό στη Ράκα της Συρίας το 2015, ένας άλλος στρατολόγος ήρθε σε επαφή μαζί του, για να συνεχίσει την επικοινωνία.

Έφτιαξε ένα σχέδιο με κάθε λεπτομέρεια για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν ο τρόπος για την απόκτηση πυροβόλων όπλων.

«Τον Ιούλιο του 2016 ανακαλύψαμε ότι η οργάνωση καλούσε τους Μουσουλμάνους σε Facebook και Twitter, να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στη βρετανική πρωτεύουσα», λέει ο ρεπόρτερ και συνεχίζει:

«Αρχίσαμε να συνομιλούμε με έναν από αυτούς, ο οποίος μας κάλεσε σε ιδιωτική συνομιλία σε ένα μυστικό site. Οι αρχές γνώριζαν εξ αρχής την επικοινωνία μας με την τρομοκρατική οργάνωση».

Η αποκάλυψη έγινε καθώς σύμφωνα με μια δημοσκόπηση σε 6.546 Βρετανούς, το 90% πιστεύει ότι θα γίνουν περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Επιπλέον, το 52% θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη εξουσία στις δυνάμεις ασφαλείας να αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία, ακόμα και σε βάρος της ιδιωτικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ