ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη : «Φροντιστήριο» για γυναίκες που επιλέγουν να παντρευτούν ξένους

Ταϊλάνδη : «Φροντιστήριο» για γυναίκες που επιλέγουν να παντρευτούν ξένους
EPA/JOHOR ROYAL PRESS OFFICE HANDOUT

Η Ταϊλάνδη ξεκινά ...φροντιστήρια για γυναίκες που αποφασίζουν να παντρευτούν ξένους και να ζήσουν στο εξωτερικό. Σκοπός; Δεν είναι άλλος από το να μάθουν να προστατεύουν οι ίδιες τον εαυτό τους έτσι ώστε αφενός να μην πέσουν θύματα τράφικινγκ αφετέρου να έχουν αίσθηση του τι θα αντιμετωπίσουν σε μια ξένη γι’ αυτές χώρα..

Είναι αρκετές οι γυναίκες στην Ταϊλάνδη που αποφασίζουν να παντρευτούν ξένους, προσδοκώντας σε μια καλύτερη ζωή σε χώρα του εξωτερικού. Καθώς, όμως, ελλοχεύουν κίνδυνοι, οι Αρχές παίρνουν μέτρα, όπως λέει αρμόδιος στο Ρόιτερς: ''Το φροντιστήριό μας θα διδάξει τις γυναίκες τα απαραίτητα ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένες πριν το μεγάλο «βήμα»".

Παρά την έλλειψη πρόσφατων δεδομένων, έρευνα που είχε κάνει η κυβέρνηση, το 2004, έδειξε ότι πάνω από 15.000 γυναίκες από το βορειανατολικό Ισάν, μία από τις φτωχότερες περιοχές, είχαν παντρευτεί αλλοδαπούς και μάλιστα μπόρεσαν, πολλές απ’ αυτές, να στηρίζουν οικονομικά τους συγγενείς στους στην Ταϊλάνδη.

Ο Dusadee Ayuwat, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Khon-Kaen της Ταϊλάνδης, ο οποίος βοήθησε να εκπονηθεί το πρόγραμμα μαθητείας, λέει πως το φροντιστήριο πραγματεύεται σημαντικά θέματα χρήσιμα για την καθημερινή ζωή όπως το ποια είναι τα νομικά δικαιώματα τους ή το πώς θα μπορέσουν να αναζητήσουν βοήθεια από τις δημόσιες αρχές της ξένης χώρας αν χρειαστεί, αλλά εξετάζει και ζητήματα όπως το πολιτιστικό σοκ.

467608255

"Οι πρακτικές συμβουλές που παρέχει το μάθημα αποδείχθηκαν, πράγματι, πολύ χρήσιμες," λέει μία γυναίκα που το παρακολούθησε. "Τα νομικά θέματα ήταν αυτά που κέρδισαν σε μεγαλύτερο βαθμό την προσοχή μου σε σχέση με άλλα, όπως αυτό του πολιτιστικού σοκ", προσθέτει.

Θετική είναι η άποψη και της Ploynisa Duangdararungrueng, η οποία είναι παντρεμένη με τον, γερμανικής καταγωγής, Ralf Wacker. Όπως λέει, επειδή οι γυναίκες της χώρας της έχουν χαμηλό προφίλ και είναι υποτακτικές χρειάζεται να μάθουν να σέβονται και να πιστεύουν περισσότερο στον εαυτό τους και στην κουλτούρα τους.

Παράλληλα, ο σύζυγός της τονίζει πως ένα τέτοιο φροντιστήριο θα βοηθήσει τις γυναίκες να σχηματίσουν μία αληθινή εικόνα για το πώς είναι η ζωή στη Δύση και τις δυσκολίες της, καταρρίπτοντας την ωραιοποιημένη εικόνα που μπορεί να έχουν πλάσει στο μυαλό τους.Τέλος, προτείνει την δημιουργία αντίστοιχου φροντιστηρίου και για τους συζύγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ