ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι είναι οι «Ονειροπόλοι» που βάζει στο στόχαστρο ο Τραμπ

Ποιοι είναι οι «Ονειροπόλοι» που βάζει στο στόχαστρο ο Τραμπ
REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Αποφασισμένος να καταργήσει το πρόγραμμα που προστατεύει από την απέλαση μετανάστες, που ήταν παιδιά όταν μπήκαν παράτυπα στις ΗΠΑ, είναι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), του διατάγματος για τη μη απέλαση μεταναστών που αφίχθησαν στις ΗΠΑ όταν ακόμη ήταν ανήλικοι, αλλά θα δώσει διορία έξι μηνών στο Κογκρέσο προκειμένου να ετοιμάσει μια εναλλακτική νομοθετική λύση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, δεν αποκλείεται σε αυτό το διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει γνώμη...

Ποιοι είναι οι "Ονειροπόλοι"

Το DACA προστατεύει σχεδόν 800.000 νέους και νέες, που αποκαλούνται Dreamers («Ονειροπόλοι»), από την απέλαση και τους επιτρέπει να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ.

Οι Dreamers, είναι ένα μέρος των περίπου 11 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι εξ αυτών ισπανόφωνοι. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι τους απελάσει όλους, με πολλούς Αμερικανούς να βγαίνουν στους δρόμους εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους νεαρούς μετανάστες που έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους στις ΗΠΑ.

2017 08 31T005900Z 11711301 RC11BD3EFEC0 RTRMADP 3 USA PROTESTS NEW YORK


Πηγή: REUTERS/Joe Penney

Οι περισσότεροι από τους «Ονειροπόλους» προέρχονται από το Μεξικό ή άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πάνω από 200.000 ζουν στην Καλιφόρνια, 100.000 βρίσκονται στο Τέξας, ενώ σημαντικό αριθμό φιλοξενούν επίσης Νέα Υόρκη, Ιλινόις και Φλόριντα.

Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου προγράμματος τονίζουν πως προστατεύει ανθρώπους που μεγάλωσαν και πήραν τη βασική τους εκπαίδευση στις ΗΠΑ, έχουν ενσωματωθεί στην αμερικανική κοινωνία κι είναι λίγα αυτά που τους συνδέουν με τις χώρες των οποίων είναι υπήκοοι. Υπάρχουν όμως και οι φωνές της άλλης πλευράς, που υποστηρίζουν πως οι παράτυποι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές των αμερικανών πολιτών.

Η απόφαση του Τραμπ να μην προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του DACA εκτιμάται πως θα ηρεμήσει τα πνεύματα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ, καθώς έχει φέρει τον διχασμό ακόμη και στις τάξεις των ρεπουμπλικανών, σε μια χρονική στιγμή που η χώρα έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του τυφώνα Χάρβεϊ που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στο Χιούστον, αλλά και την απειλή της Βόρειας Κορέας, που προχώρησε σε μια ακόμη πυρηνική δοκιμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ