ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην στείλουν όπλα στην Ουκρανία

Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην στείλουν όπλα στην Ουκρανία

Αυστηρό μήνυμα με αποδέκτη τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιώντας πως εάν στείλουν αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, το γεγονός αυτό θα πυροδοτήσει την ένταση που ήδη υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και ενδεχομένως να ωθήσει τους Ρώσους αποσχιστές να διευρύνουν την δράση τους στην περιοχή.

Ειδικότερα, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη απόφαση των ΗΠΑ να στείλει όπλα στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος παρατήρησε ότι «αυτό συνιστά απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών ως κυρίαρχου κράτους» η οποία δεν θα ωφελήσει στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης, αλλά το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την κατάσταση.

Ο Πούτιν επέμεινε πως η αποστολή όπλων δεν θα αλλάξει στο ελάχιστο την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά θα αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων, όπως μετέδωσαν το Reuters και το TASS.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια απόφαση των ΗΠΑ πιστοποιεί ότι οι αμυντικές δυνάμεις των αυτοανακηρυχθέντων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ διαθέτουν επαρκή οπλισμό, και οπλισμό μεταξύ άλλων που έχουν πάρει από τον εχθρό".

2017 09 05T075322Z 490912342 UP1ED950LWX5M RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES PUTIN SANCTIONS

Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε, -μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης των χωρών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που πραγματοποιείται στην Κίνα:

Ότι σε περίπτωση που τα αμερικανικά όπλα φθάσουν στην ζώνη της διένεξης, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα αντιδράσουν οι αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες, ενδεχομένως να στείλουν τα ήδη υπάρχοντα όπλα τους σε άλλες ζώνης της διένεξης.

Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις είχε δηλώσει ότι, επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, θα θέσει στην κυβέρνηση το θέμα της αποστολή αμυντικών όπλων, αναθεωρώντας την στάση που είχε τηρήσει στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ