ΚΟΣΜΟΣ

Αναβάθμιση της τροπικής καταιγίδας Ίρμα σε τυφώνα κατηγορίας 5

Αναβάθμιση της τροπικής καταιγίδας Ίρμα σε τυφώνα κατηγορίας 5
NASA/NOAA /Goddard Rapid Response Team/Handout via REUTERS

Σε αναβάθμιση της τροπικής καταιγίδας Ίρμα σε κυκλώνα κατηγορίας 5, δηλαδή της μέγιστης στην πενταβάθμια κλίμακα βάσει της οποίας υπολογίζεται η ένταση των φαινομένων αυτών προχώρησε σήμερα το Αμερικανικό Κέντρο για τους Κυκλώνες (NHC).

Μάλιστα το ίδιο τονίζει πως οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του κυκλώνα «πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν μέσα στη ζώνη συναγερμού».

Σημειώνεται πως στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) η Ίρμα βρισκόταν σε απόσταση 440 χιλιομέτρων ανατολικά της Αντίγκουα με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 280 χλμ/ώρα.

Σημειώνεται πως η Ίρμα είναι κλασικό δείγμα τυφώνα τύπου «Cape Verde», δηλαδή είδος τυφώνα που δημιουργείται στον Ατλαντικό κοντά στο Πράσινο Ακρωτήριο και διατρέχει τον Ωκεανό, απειλώντας τους κατοίκους που ζουν εντός των ορίων «δράσης» του. Οι τυφώνες Cape Verde είναι από τους ισχυρότερους και καταστροφικότερους.

Γι’αυτό το λόγο και παρά το γεγονός πως δεν είναι ακόμα σίγουρο πως ο τυφώνας θα χτυπήσει της ΗΠΑ, ο Κυβερνήτης της Φλόριντα, Rick Scott, να θέσει την πολιτεία του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ