ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία για τη βορειοκορεατική απειλή

Παγκόσμια ανησυχία για τη βορειοκορεατική απειλή
KCNA/via REUTERS

Κλιμακώνεται η διεθνής ανησυχία μετά και την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο η Βόρεια Κορέα και τις νέες απειλές της Πιονγκγιάνγκ προς τις ΗΠΑ, αλλά και τις πληροφορίες περί μεταφοράς ενός βαλλιστικού πυραύλου, πιθανόν βαλλιστικού, στη δυτική ακτή της χώρας.

Οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ και Ιαπωνία συζήτησαν σε βιντεοδιάσκεψη τα δεδομένα μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Οι στρατιωτικές υπηρεσίες των τριών χωρών ενημερώθηκαν για τα διαθέσιμα στοιχεία, την ανάλυση των πληροφοριών γύρω από την πυρηνική δοκιμή, αλλά και την εφαρμογή αντιμέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στην Σεούλ.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας μονοπώλησε τη συζήτηση που είχαν οι πρόεδροι Νότιας Κορέας και Ρωσίας στο περιθώριο των εργασιών οικονομικής διάσκεψης στο Βλαδιβοστόκ. Ο Μουν Τζέι-ιν τόνισε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χθες προειδοποίησε πως η στρατιωτική υστερία μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή, ότι η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο έγινε περισσότερο πολύπλοκη, εξαιτίας των προκλήσεων της Βόρειας Κορέας και πρόσθεσε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει απρόβλεπτη στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα δεν επιδείξει αυτοσυγκράτηση από τις προκλητικές ενέργειές της.

Την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο επιθυμεί να συζητήσει χωριστά, τόσο με τον Μουν Τζέι-ιν όσο και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, που βρίσκεται επίσης στο Βλαδιβοστόκ σημειώνοντας πως ίδιος θέλει η Βόρεια Κορέα να καταλάβει ότι δεν θα έχει «ένα λαμπρό μέλλον» στην περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγών από την Βόρεια Κορέα.

Άμπε και Πούτιν αναμένεται επίσης ότι θα συζητήσουν την οικονομική συνεργασία, αλλά και τις ενέργειες για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης, μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ρωσίας.

Περισσότερη πίεση προς την Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησαν ότι η Κίνα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να πείσει τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυραυλικές της δοκιμές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Μέι, «η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος συμφώνησαν στον κεντρικό ρόλο που καλείται η Κίνα να διαδραματίσει και ότι είναι σημαντικό ότι χρησιμοποίησαν όλες τις μοχλεύσεις που είχαν στην διάθεσή τους για να διασφαλίσουν ότι η Βόρεια Κορέα θα σταματήσει να πραγματοποιεί αυτές τις παράνομες ενέργειες ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των κρατών στην περιοχή».

Παράλληλα η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεργαστεί και με Ευρωπαίους ηγέτες για περαιτέρω μέτρα που η ΕΕ μπορεί να επιβάλει για να ασκήσει πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ